- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit u Sarajevu pokazao da mu nije stalo šta misle Srbi u BiH

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Takozvani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit obratio se zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i pored činjenice da se u Parlamentu nisu nalazili predstavnici srpske strane. Politikolog Vlade Simović smatra da je to pokazatelj koliko je Šmitu stalo do mišljenja Srba u BiH.
Šmit je istakao da žali što nisu svi predstavnici bosanskog parlamenta prisutni i napomenuo da nije došao da dominira već da radi sa svima. U isto vreme naglasio je da je BiH država dva entiteta ali i dodao da međunarodna zajednica razmatra sve opcije, a da on, iako ima sva ovlašćenja na raspolaganju, ne bi još spekulisao o sankcijama, aludirajući na to da se poslednjih dana pominjala mogućnost uvođenja sankcija određenim zvaničnicima Republike Srpske.

Pokazao da ga Srbi ne zanimaju

Politikolog iz Banjaluke Vlade Simović kaže da blagoglagoljiv govor Kristijana Šmita nikako ne treba tumačiti kao neku vrstu želje za razgovorom za Srbima, posebno jer je svoj govor držao pred Hrvatima i Bošnjacima, znajući da su Srbi bili protiv tog obraćanja.
„Gospodin Šmit što se tiče RS nije legalno izbrani visoki predstavnik jer nije izabran po predviđenoj proceduri i zbog toga predstavnici RS nisu ni prisustvovali ovoj sednici gde je njegov govor bio jedina tačka dnevnog reda jer bi mu na taj način dali legitimitet,“ objašnjava Simović.
Ti njegovi „pomirljivi“ tonovi koji su se čuli tokom njegovog obraćanja Bošnjacima i Hrvatima u parlamentu, dodaje Simović, su pokušaji da se predstavnici iz RS privole na neki način na saradnju, odnosno da mu daju legitimitet koji on nema.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
REGION
Poslanici Srpske bojkotovali sednicu: Šta je Šmit rekao u Skupštini BiH /video/
„To je makijavelistička politika i ništa više od toga. Kada je reč uopšte o instituciji visokog predstavnika ona je prevaziđena i u BiH nema više svoju svrhu. BiH nije potreban niko da bude bilo kakav posrednik između različitih strana jer mi smo ti koji treba da odlučujemo o svojoj sudbini i da se dogovaramo o svojoj budućnosti,“ ističe Simović.

Obraćanje za Bošnjake i Hrvate

U tom kontekstu, dodaje on, tzv. visoki predstavnik može samo da nanese štetu BiH a na neki način je to dokazao i time što se oglušio o volju Srba i ipak održao govor, doduše, pred skoro praznim parlamentom.
„Drugim rečima, pokazao je zapravo koliko ga zanima šta misle Srbi u BiH. Ovo je ipak politički koliko-toliko svesno društvo da političke elite mogu da se dogovore oko ključnih stvari tako da ceo taj njegov postupak obraćanja Parlamentu BiH ništa drugo nego jedna besmislena i neproduktivna aktivnost,“ zaključuje Simović.
Šmit je inače svoje obraćanje u Parlamentu BiH započeo na bosanskom jeziku, uz napomenu da se oseća kao kod kuće a Parlament BiH nazvao je modernijim u poređenju sa nemačkim.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
REGION
BiH nema visokog predstavnika, to je obično druženje: Dodik o sednici Predstavničkog doma
Obraćanje je zatim nastavio na engleskom jeziku, rekavši da je ono planirao nakon prvih stotinu dana njegovog mandata, ali da je došlo do okolnosti koje su morale da to ubrzaju. On je takođe dodao da sledeće sedmice ide u Njujork da se obrati Savetu bezbednosti UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala