Zanatlije sve traženije u Srbiji, poslodavci nude i 2.000 evra za platu - ko je najplaćeniji

CC0 / Pixabay / Majstor
Majstor - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Poslodavci u Srbiji najteže dolaze do zanatlija, iako ti poslovi ponekad donose dobru zaradu. Interesovanje za zanimanja koja podrazumevaju niže kvalifikacije i dalje je malo, a potrebe su sve veće.
Jedan od razloga mogao bi da bude opšteprihvaćeno mišljenje da se za zanatlije školuju oni koji navodno nemaju alternativu.
Zanatska zanimanja u našoj zemlji godinama su deficitarna, a potrebe za tom vrstom usluga sve su veće, piše javni servis.
„Imali smo situaciju pre dva meseca, kada je jedan poslodavac ponudio zaradu od čak dve hiljade evra i mogućnost stanovanja ukoliko kandidat nije iz Beograda - samo iz razloga što je bio u velikoj nemogućnosti da popuni to radno mesto“, navodi Miloš Turinski iz Infostuda.
Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije kaže da svaki deseti poslodavac zapošljava zanatlije.
„I gotovo svaki od tih poslodavaca ima ozbiljnih problema da pronađe zanatliju koji mu je potreban“, napominje ona.
Na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže je doći do radnika iz oblasti ugostiteljstva i građevine, ali i nege i lepote.
„Sada malo manje, preko leta je to bio dramatičan problem, sada smo se sa konobarima stabilizovali, ali i dalje je problem s kuvarima. Trenutno, šef kuhinje, to jeste malo lična stvar, ali čovek ima 135.000 dinara, što su za Srbiju dobri uslovi“, kaže ugostitelj Vojin Cucić.
Frizerka Verica Đurđević kaže da, ukoliko je neko „kompletan“, u tom poslu može da zaradi od 80.000 do 100.000 dinara.
„Ja tražim dve godine kompletnog radnika i ne mogu da ga nađem. Posla ima“, tvrdi ona.
Situacija se okrenula u korist zanata
Pri izboru školovanja mladi sve češće upisuju fakultete i opšte smerove, misleći da će lakše doći do posla. Međutim, situacija se okrenula u korist zanata.
„Veoma mali broj mladih se obrazuje za zanatlije, jer se zanat još uvek kod nas percipira u negativnoj konotaciji, u smislu da su zanatlije oni ljudi koji se za to školuju jer nemaju neku alternativu“, ukazuje Ljiljana Pavlović.
Direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Jelena Šalipurović kaže da tu obrazovnu ustanovu pohađa 1.100 učenika.
„Glavni razlog što se upisuju kod nas je ta neka ljubav prema kulinarstvu, turizmu, poslastičarstvu, ugostiteljstvu“, navodi Šalipurovićeva.
Učenici kažu da je ta škola bila njihov izbor, između ostalog, i zbog toga što mogu da povežu školovanje i praksu. Posla će, sigurni su, biti - bilo u Srbiji ili u inostranstvu, piše Blic biznis.
Dualnim obrazovanjem obuhvaćen je veliki broj škola gde je obavezna i praktična nastava, pa đaci imaju priliku da zanat i bolje i brže nauče.
Alat - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2020
Zapostavljen zanat koji u Srbiji donosi 1.000 evra mesečno
Posao - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2020
Oko trideset hiljada poslova za 10.000 mladih u Srbiji
Edukacija - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2018
Ko nam uči decu: Zapanjujući broj nestručnih nastavnika u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala