Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Uništava sve američko i evropsko u regionu“: Priština prevazišla sebe u optužbama protiv Rusije

© AFP 2023 / JURE MAKOVECVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Kosovska predsednica Vjosa Osmani poručila je da „situaciju koju je Srbija stvorila na severu Kosova prilikom nedavne akcije kosovske policije treba posmatrati kao pokušaj Rusije da uništi sve američko i evropsko što je postignuto u regionu“, prenosi Reporteri.
Osmani je istakla da se to mora sagledati u široj slici, nego što je samo pitanje dijaloga između Kosova i Srbije.
„Evo ruskog pokušaja da uništi sve američko i evropsko što je postignuto na našim prostorima. Ovo je veliki sukob i Kosovo je mesto gde se najviše sukobljava na celom evropskom kontinentu, sukobljavaju se ruski interesi sa interesima organizacija kao što su NATO, EU i SAD. Rusija je zainteresovana da se bori ne samo protiv nas, već i protiv svih američkih i evropskih interesa u našem regionu, kroz napade na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru“, rekla je Osmani.
Ona se ponovo osvrnula na izjavu evropskog ministra spoljnih poslova Borelja koji je akciju kosovske policije na severu nazvao „jednostranom, nekoordinisanom i neprihvatljivom akcijom“, smatrajući da je ona bila pristrasna i da nije zasnovana na istinitim informacijama, prenosi Kosovo onlajn.
„Takav visoki zvaničnik EU treba da bude obavešten i da ne dozvoli da neko od drugih zvaničnika želi da ga dezinformiše o istini. Tog dana bilo je vrlo lako proveriti istinu sa terena. Kada se od vas traži da budete posrednik u odnosima kao što je dijalog između Kosova i Srbije, najmanje što se može zahtevati je nezavisnost ili nedostatak pristrasnosti u odnosu na jednu ili drugu stranu. Ipak, ovde smo videli pristrasnost za koju se nadam da se neće ponoviti, jer je u suprotnosti sa bilo kojim zahtevom koji je EU postavljala dve decenije, odnosno stalno su tražili od nas da se borimo protiv kriminala i korupcije, posebno na severu“, zaključila je kosovska predsednica.
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Selaković: Više od 10 država spremno da povuče priznanje takozvanog Kosova
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Možemo da vučemo samo iznuđene poteze: Vučić o pretnjama Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala