- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Uklanja se polovina bankomata u Hrvatskoj?

© Sputnik / Mihail Vaskresenski„Mir“ - prva ruska platna kartica
„Mir“ - prva ruska platna kartica - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6.000 bankomata, mogla bi zbog velikih troškova biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata, javlja HTV.
Banke su već ukidale bankomate za koje su procijenile da je trošak njihovog održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi, veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebalo da investiraju po nekoliko hiljada evra. Stoga su najavile povlačenje dela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima, prenio je Bonitet.
Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rešenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 miliona evra u IT sisteme radi konverzije kune u evro koja je nužna zbog skorog uvođenja evra, prenosi portal Investitor.
Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sistemom elektrohemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.
Bankomat - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2021
Da li će bankomati zameniti bankarske službenike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala