- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Španija građanima vraća novac naplaćen za kazne tokom neustavnog vanrednog stanja

© AP Photo / Emilio MorenattiProtest u Španiji zbog mera uvedenih zbog pandemije
Protest u Španiji zbog mera uvedenih zbog pandemije - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Svi španski državljani koji su platili kazne tokom skoro tromesečnog vanrednog stanja proglašenog prošle godine radi usporavanja širenja virusa korona dobiće povraćaj novca, saopštilo je Ministarstvo teritorijalnih poslova te zemlje
Ovaj potez usledio je nakon presude najvišeg španskog suda ranije ove godine kojom je proglašeno neustavnim prvo vanredno stanje u zemlji, koje je poslalo građane u njihove domove i paralisalo veći deo privrede između 14. marta i 21. juna. Kako su slučajevi obolelih ponovo skočili, centralne vlasti proglasile su još jedno vanredno stanje od kraja oktobra prošle do maja ove godine, prenosi AP.
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je policija izrekla 1,1 milion kazni građanima koji su se oglušili o naredbu o boravku kod kuće i druga ograničenja, iako nisu sve odmah plaćene.

I drugo vanredno stanje proglašeno neustavnim

Ustavni sud Španije proglasio neustavnom uredbu kojom je uvedeno drugo vanredno stanje u zemlji, koje je bilo na snazi ​​od 9. novembra 2020. do 9. maja 2021.
Odluka je doneta sa šest glasova za i četiri protiv, s obzirom na to da produženje nije bilo „razumno” i da nije bilo moguće delegirati nadležnosti predstavnicima autonomnih zajednica. Kako je Ustavni sud odlučio, drugo vanredno stanje koje je donela Vlada Pedra Sančeza bilo je neustavno jer je Kongresu oduzeta mogućnost da kontroliše izvršnu vlast tokom šestomesečnog perioda izuzetnosti.
Ovo je treća presuda protiv zakonske strategije koju je donela Vlada za rešavanje vanredne zdravstvene situacije. Prethodne su se odnosile na prvo vanredno stanje i prekid rada Kongresa na početku pandemije, piše Pais.
Zapusk proizvodstva tkanevыh masok v Novosibirskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
SVET
Proglašeno vanredno stanje zbog korone: Belgija pooštrava mere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala