- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Proglašeno vanredno stanje zbog korone: Belgija pooštrava mere

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaZapusk proizvodstva tkanevыh masok v Novosibirskoй oblasti
Zapusk proizvodstva tkanevыh masok v Novosibirskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Belgijske vlasti donele su odluku da pooštre mere u cilju suzbijanja pandemije korona vrusa i proglasile epdemiološko vanredno stanje u zemlji nakon što je broj novozaraženih na dnevnom nivou dostigao brojke iz novembra prošle godine.
U Belgiji će ponovo biti obavezno nošenje maski u radnjama, tržnim centrima, zdravstvenim ustanovama, koncertnim salama, sportskim centrima, bibliotekama i bogomoljama.
Korona propusnice će od 1. novembra biti potrebne za ulazak u sve ugostiteljske i fitnes objekte na teritoriiji cele države.
"Vakcine ostaju naše najvažnije oružje protiv ovog virusa. One nas štite 90 odsto od ozbiljnih bolesti i 70 odsto od infekcije. Moramo da izgradimo više zidova zaštite, koji će obezbediti da naši životi i dalje mogu da se nastave. Slobodan, ali pažljiv život", poručio je premijer Belgije, Aleksander de Kro.
Kao što je ranije najavljivano, Belgija je proglasila epidemiološku vanrednu situaciju do 3 meseca kako bi se aktivirao zakon o pandemiji.
Epidemijska vanredna situacija se definiše kao „ozbiljna pretnja velikom broju ljudi koja može izazvati ozbiljno preopterećenje zdravstvenih ustanova i zahteva koordinaciju na nacionalnom nivou“.
U Belgiji je do sada potpuno vakcinisano 86 procenata odraslih, odnosno 75 procenata ukupne populacije od 11, 5 miliona ljudi.
Prosečan broj novozaraženih u poslednjih nedelju dana je 5.300, a preminulih 13 što je značajno manje u odnosu na isti nivoi infekcije iz 2020. godine.
Stručnjaci zasluge za bolji ishod borbe protiv virusa pripisuju isklučivo vakcinaciji.
Buster doza za sada još nije odobrena u Belgiji, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala