- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vinteršal“: Nakon pokretanja „Severnog toka 2“ stabilizovaće se tržište gasa

© Foto : Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Situacija sa visokim cenama gasa može da se stabilizuje kada dodatni gas bude mogao da dolazi u Evropu nakon pokretanja „Severnog toka 2“, izjavio je direktor nemačke kompanije „Vinteršal“ Mario Meren tokom telekonferencije sa investitorima.
„Naravno, čim ‘Severni tok 2’ bude pušten u rad i ruski gas bude mogao da u velikim količinama stiže sa ruskih nalazišta, to će stabilizovati situaciju sa snabdevanjem na tržištu gasa“, rekao je Meren.
Prema njegovim rečima, dodatni gas je „očajnički potreban za postizanje klimatskih ciljeva“.
„Međutim, vidimo da su isporuke gasa iz Norveške pale u prvoj polovini godine u odnosu na prošlu godinu, a isporuke prirodnog tečnog gasa značajno opale“, objasnio je on.
Brod za polaganje cevi Fortuna u luci nemačkog grada Vizmar - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
RUSIJA
Putin: Svet može da izbegne dramatične gasne krize, okrenite se „Severnom toku 2“
Prema njegovim rečima, „život bi bio piknik“ kada bi se takve želje tako lako ostvarivale.
On je dodao da očekuje da će cene gasa u Evropi porasti u slučaju hladne zime, ali se ne plaši nedostatka ponude na tržištu.
„Sa mog stanovišta... cene (gasa) mogu da porastu ako zima bude veoma hladna. Prema našim podacima, na tržištu nije bilo nestašice gasa... I, naravno, postoji i prirodni tečni gas koji takođe može da se dobije... Generalno, mislim da nećemo imati problema sa fizičkom nestašicom gasa u severozapadnoj Evropi“, zaključio je Meren.
Gasovod „Severni tok 2“ prolazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Pogledajte i Sputnjikovu emisiju „Ljubinka Milinčić: Moj pogled na Rusiju“ koja se bavi temom gasne krize u Evropi:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala