- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Svet može da izbegne dramatične gasne krize, okrenite se „Severnom toku 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Fortuna" u luci nemačkog grada Vizmar
Brod za polaganje cevi Fortuna u luci nemačkog grada Vizmar - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da svet može da izbegne dramatične krize ukoliko se okrene fundamentalnim projektima kao što je „Severni tok 2“, a ne spot tržištu.

„Potrebno je misliti o tome da li treba pokušavati ograničiti eksploataciju, uključujući Arktik? Da li je potrebno zbog političkih motiva sprečavati otvaranje novih tranzitnih maršruta, kao što je ‘Severni tok 2’ . Eto o čemu treba misliti, o fundamentalnim stvarima. Kao i da li je potrebno, imajući u vidu rizik od nepredvidivosti, sve koncentrisati na spot tržištu. Ili ipak treba, polazeći od zdravog razuma i neophodnosti, razmišljati o dugoročnim investicijama, bazirati se i na dugoročne ugovore“, rekao je ruski predsednik.

Dodao je i da „Gasprom“ ne ostvaruje ekstra prihode od isporuka gasa u Evropu po dugoročnim ugovorima, ali da Rusija zbog toga nije u suzama.

„One evropske kompanije koje dobijaju gas od ‘Gasproma’ po dugoročnim ugovorima dobijaju ga, molim za pažnju, četiri puta jeftinije, ne izraženo u procentima, nego četiri puta. I ‘Gasprom’ ekstra profit ne ostvaruje, ne ronimo suze zbog toga jer smo zainteresovani za dugoročne ugovore, dugoročne uzajamne obaveze“, rekao je Putin na Međunarodnom debatnom klubu „Valdaj“.

Ruski predsednik je naveo da se prilikom sklapanja dugoročnih ugovora za gas uzimaju u obzir cene za sirovu naftu.
„Pošto se cene gase formiraju šest meseci posle promena cene nafte onda je, pre svega, situacija stabilnija, a drugo, posle šest meseci – to znači da snabdevači i potrošači mogu da se orijentišu u hodu kada je reč o kretanjima na svetskim tržištima “, dodao je on.

Šta se dešava na spot tržištu

Objasnio je i šta se dešava na spot-tržištu.

„Čitava filozofija Evropske komisije poslednjih godina bila je usmerena na regulisanje tržišta energenata, uključujući gas, preko berze, tzv. spot. Uveravali su nas da je neophodno odustati od tzv. dugoročnih ugovora u kojima se cene vezuju za berzu, za tržišne cene sirove nafte i naftnih derivata.. Sve su počeli da svode na spot. A na spot-tržištu to u veliko meri nije realni gas, to nisu fizički obimi koji se ne povećavaju, to je gas na papiru. Na papiru zapisano. A fizičkih obima nema, oni se smanjuju“, naveo je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da na Zapadu odluke u vezi sa energetikom donose u okviru političkih ciklusa, a ne eksperti.

„Severni tok 2“ – savremena tehnologija, ekološki standardi

Putin je naveo i da gasovod „Severni tok 2“ predstavlja savremenu tehnologiju i savremeni cevovod, kao i da je izbacivanje ugljen-dioksida u atmosferu 5, 6 puta manje nego prilikom tranzita gasa preko Ukrajine.
Kako je dodao, s tog aspekta ekolozi bi trebalo da pozivaju na obustavljanje tranzita preko Ukrajine.
„Ali, sve je naopako – traže da se poveća“, naveo je on.

Deficit gasa u Evropi- rezultat rada EK

Putin je naveo i podatak da je se eksploatacija gasa u Evropi u prvom polugodištu smanjila za 22,5 milijardi kubnih metara, a da u podzemnim skladištima nedostaje 18,5 milijardi kubnih metara gasa.
Deficit gasa u Evropi, koji može da dostigne 70 milijardi kubnih metara, ima veze sa aktivnostima EK a ne Rusije.
„Rusija je, uključujući Gasprom, povećala isporuke“, zaključio je Putin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin sa američkom novinarkom Hendli Gambl. - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
RUSIJA
Putin američkoj novinarki: Lepa žena, a ne čuje ništa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala