- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Važno je: Kijev spreman odmah da potpiše ugovor sa Moskvom

© Sputnik / StringerZgrada predsedništva u Kijevu
Zgrada predsedništva u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Ukrajina predlaže Rusiji da produže ugovor o tranzitu gasa, pre isteka njegovog važenja 2024. godine, saopštio je direktor kompanije gasno-transportne mreže „Operator GTS Ukrajine“ Sergej Makogon.
„Predlažemo da, ako postoji zainteresovanost američke i nemačke strane, već sad produžimo ugovor o tranzitu – ne čekajući 2024. godinu. Važno je. Spremni smo i danas da potpišemo ugovor za narednih 10-15 godina, sa tranzitom od najmanje 45 milijardi kubnih metara gasa godišnje“, rekao je Makogon u intervjuu ukrajinskom sajtu „TSN“, naglasivši da Rusija nije odgovorila na ovaj predlog.
Po njegovim rečima, garancije Nemačke i SAD da će se preduzeti mere za očuvanje tranzita gasa preko Ukrajine nakon puštanja u rad „Severnog toka 2“ imaju deklarativni karakter i nisu podržane realnim mehanizmima.
„Slažem se sa vama da je to sada više deklaracija. Nema dokumenata koji faktično opisuju taj proces. Za mene je takođe teško da odredim termin „koristiti gas kao oružje“. Po meni, Rusija već koristi gas kao oružje. Jer vidimo šta se dešava sa cenom gasa, zato mnoga preduzeća u Evropi jednostavno obustavljaju rad, a neka čak proglašavaju bankrot. To su preduzeća hemijske industrije, proizvodnja đubriva itd. Zato, po mom mišljenju, postoji osnova da se na to gleda kao na korišćenje energetskog oružja“, rekao je Makagon.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je Rusija spremna da obavlja tranzit gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ali da će obim i vremenski okviri ugovora zavisiti od potreba Evropske unije.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
Gotova analiza: „Severni tok 2“ ne predstavlja opasnost za Nemačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala