- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji napravljena nazalna verzija vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuski lekari
Ruski lekari - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Ruska farmaceutska kompanija „Generium“ napravila je nazalnu verziju vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i podnela zahtev za sprovođenje kliničkih ispitivanja, saopštio je generalni direktor kompanije Daniel Taljanski, prenose ruski mediji.

„Na osnovu vakcine instituta 'Gamaleja' napravili smo intranazalni oblik vakcine koja se jednostavno ubrizgava u nos. Znatno lakše se podnosi od obične vakcine, a po efikasnosti nije nimalo lošija od tradicionalnog oblika vakcine, s obzirom na podatke kojima danas raspolažemo. Predali smo dokumenta Ministarstvu zdravlja Rusije kako bismo dobili dozvolu za klinička ispitivanja“, rekao je Taljanski.

Kompanija se nada da će za šest do osam meseci uspeti da registruje nazalnu vakcinu nakon čega bi bila dostupna građanima Rusije.
Kako je pojasnio Taljanski, nazalna vakcina će se primati dvokratno, kao i tradicionalna vakcina. Pritom, za razliku od vakcine „Sputnjik Ve“ koja se daje intramuskularno, novu verziju vakcine nije potrebno zamrzavati, stoga njena isporuka neće zahtevati posebne uslove.
Prehlađena devojka, kijavica, kapi za nos - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Ruski naučnici: Nazalna verzija „Sputnjika Ve“ bez kontraindikacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala