- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Neodgovorno etiketiranje Đokovića

© AP Photo / Frank Franklin IINovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Potencijalni preokret u Australiji po pitanju obavezivanja tenisera učesnika Australijan opena da budu vakcinisani protiv virusa korona iz nekog razloga je stavljen u kontekst izjave koju je dao Novak Đoković u vezi sa najavljenim rigoroznim merama pre govora o mogućem ublažavanju.
Dokument koji je upućen teniserkama, a u kome se navodi mogućnost da učesnici ne budu morali da budu vakcinisani da bi igrali na Australijan openu pojavio se u javnosti posredstvom novinara Bena Rotenberga, što je izazvalo burne reakcije.
Novak Đoković tokom meča sa Sašom Zverevim, Australijan open 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
SPORT
Američki novinar objavio poverljive podatke – veoma bitne za Đokovića
Izveštavajući o tome, američka novinska agencija Asošijejted pres je iskoristila fotografiju Đokovića i navela samo njegovo ime, govoreći o teniserima koji nisu pozitivno reagovali na rigorozne mere koje je prethodno najavila država Viktorija.
„Pojedini igrači, uključujući devetostrukog osvajača Australijan opena Novaka Đokovića, apelovali su da bi odluka o vakcinisanju trebalo da bude ličan izbor sportista. Drugi, poput Endija Marija, govorili su da to treba da bude obaveza za dobro većine ljudi“, navodi se u izveštaju.
Konačna odluka o svemu je na klackalici – sa jedne strane su vlasti koje zagovaraju striktne mere, a sa druge organizatori Australijan opena kojima ne ide u prilog da zbog takve odluke ostanu bez pojedinih učesnika takmičenja.
Ministar sporta australijske države Viktorija Martin Pakula rekao je da će odluka biti doneta „na vreme“, ali je naveo da postoji potencijalni problem u komunikaciji vlasti i organizatora.
„Postoji pitanje da li će nevakcinisani strani državljani uopšte moći da uđu u Australiju, a ako budu mogli, pitanje je i pod kojim uslovima“, naveo je Pakula.
Aktuelni uslovi su takvi da se Australija priprema za prvo otvaranje međunarodnih granica u više od 18 meseci, ali će ono biti učinjeno u postepenom ritmu, država po država će se otvarati i sve će zavisiti od stope vakcinisanosti na celom kontinentu.
Dakle, stvar je u tome da se ni u Australiji ne zna kako će život izgledati u narednim mesecima, a pogotovo ne u februaru kada bi trebalo da bude odigran Australijan open.
Etiketiranje i apostrofiranje Đokovića kao prvog među igračima koji izražavaju skepticizam veoma je neodgovorno zbog mogućih posledica po srpskog tenisera, koji je već godinama na udaru, pre svega zapadne javnosti.
Takav način izveštavanja naročito je opasan imajući u vidu nivo podela u društvima po pitanju vakcina, pa i nasilnim činovima zagovornika ili protivnika, čega mediji u svojim izveštavanjima često nisu dovoljno svesni.
Novak Đoković nakon osvajanja Australijan opena 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
SPORT
Iz Australije za Sputnjik: Da li će Novak moći da igra i bez vakcine?
Rod Lejver i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
SPORT
Novi napad na Novaka: „Izvinjavam se u ime svoje zemlje“
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
SPORT
Rus je uz Srbina: „Sviđa mi se šta je rekao“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala