- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Da li vas je majka rodila ili transseksualac?“: Bugarska pojasnila da pol može biti samo biološki

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Nakon obraćanja grupe građana Vrhovnom kasacionom sudu, koja je tražila objašnjenje da li pojam „pola“, koji se koristi u Ustavu države ima neko drugo značenje osim značenja biološkog pola, bugarski Ustavni sud je dao objašnjenje.
Kako je objašnjeno u Ustavnom sudu pojam pola se može razmatrati samo u biološkom smislu. Primetili su da je ovaj pojam u skladu sa zakonom Evropske unije i predstavlja „bugarski nacionalni ustavni identitet“.
„Tradicionalna binarna podela polova se nalazi u osnovi biološke reprodukcije i genetike ljudske vrste“, izjavili su u sudu.
U junu su u Sinodu Bugarske pravoslavne crkve komentarisali pojam „pola“. Kako su izjavili u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi ovaj pojam može imati samo jednu definiciju.

„Pokušaj da se pojmu pola pripiše neka druga definicija koja se razlikuje od njegovog biološkog značenja, može novi pojam pretvoriti u ustavno legitiman koji nije u skladu sa bugarskim poretkom i nepoznat za naš nacionalni pravni sistem. To može promovisati ideje koje nisu u skladu sa moralnim vrednostima i verom svete pravoslavne crkve“, izjavili su u Sinodu.

Zahtev za tumačenjem pojma pola je Ustavni sud dobio u martu i Krasimir Karakačanov, koji je tada bio na mestu vicepremijera i ministra odbrane Bugarske bio je ogorčen zbog ovog pitanja. On je mešanje u porodicu, hrišćanstvo i decu definisao kao pretnju nacionalnoj bezbednosti.
„U Bugarskoj je reč ‘majka’ sveta reč. U Bugarskoj je hrišćanska religija bila ugrožena u periodu mračnih vremena turskog ropstva. U Bugarskoj je žena – majka, porodica i deca su glavne vrednosti i stub društva. Ne shvatam ljude koji su sebi dozvolili da traže tumačenje vrednosti koje su pod zaštitom Ustava Bugarske“, izjavio je tada bivši ministar.
Interesantno je da Vrhovnim kasacionim sudom, koji je postavio ovo pitanje, rukovodi Lozan Panov, trenutni kandidat za predsednika. Karakačanov se i njemu obratio.
„Postaviću Vam jednostavno potanje, molim Vas da na njega samom sebi odgovorite: Da li Vas je majka rodila ili transseksualac?“, napisao je bivši ministar na svom Fejsbuku.
Trba imati na umu da je u ustavu Bugarske ukazano da su porodica, majke i deca pod zaštitom države i društva.
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
REGION
Bivši bugarski ministar: Naši političari prodaju sopstvenu zemlju u zamenu za pozicije u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala