- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkriće u Atlantiku: Mapiranjem morskog dna nađeni ostaci arktičkog lovca na nacističke špijune

© AP Photo / Devin Powell/NOAA Arktik
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Okeanografi su mapiranjem morskog dna na severu Atlantika uspeli da lociraju ostatke broda „Rivenju kater Ber“, koji je proveo u službi 88 godina, a jedan od najpoznatijih zadataka bio mu je lov na nacističke špijunske brodove na Arktiku.
Ovaj brod svoju karijeru je započeo kao trgovački parobrod sa jedrima 1874. godine. Pošto je mogao da se kreće kroz vodu u kojoj je plovio led, vlada SAD ga je kupila 1880-ih kao spasilački brod za Arktik.
Korišćen je i kao brod za pomoć tokom pandemije španskog gripa 1918. i 1919. godine, bio je ploveći muzej, član Obalske straže, glumio je u nekoliko filmova, učestvovao u ekspedicija na Antarktik, piše „Lajvsajens“.
U oba svetska rata patrolirao je arktičkim vodama, a uloga u Drugom ratu jedna mu je od najintrigantnijih.
Tada je ovaj brod, koji je u međuvremenu modernizovan i koji je dobio dizel pogon, imao zadatak da lovi nacističke špijunske brodove na Arktiku, a jedan od najvećih ulova bio mu je kada je pomogao u zarobljavanju norveškog broda „Buske“, koji je koristila nemačka obaveštajna služba Abver.
„Ber“ je penzionisan 1944 i privezan u Halifaksu u Novoj Škotskoj. Međutim, 1963. godine, dok je vučen ka Filadelfiji, potonuo je u oluji, a tačna lokacija nije bila poznata.
Potraga za ovim brodom započeta je još 1970. godine, za njim je tragala čak i nuklearna podmornica 2007. godine, ali bezuspešno, sve do sada.
Američka administracija za okeane i atmosferu (NOAA), zajedno sa Obalskom stražom i drugim partnerima, uspela je da ga locira posle potrage koja je započeta 2019. Oni su mapirali 160 kvadratnih kilometara morskog dna uz pomoć sonara i snimili dva podvodna objekta. Nedavno su se vratili na tu lokaciju as dve podmornice na daljinsko upravljanje kako bi snimili šta su ta dva objekta. Jedan od njih je bio brod „Ber“.
Bred Bar iz NOAA, jedan od vođa potrage, kaže da olupina, koja je teško oštećena, leži na dubini od 60 metara u kanadskim vodama, na oko 167 kilometara od Nove Škotske. Međutim, tačna lokacija drži se u tajnosti kako bi brod bio zaštićen od lovaca na podvodno blago.
Martin Strmiska istražuje olupinu aviona iz Drugog svetskog rata B17 - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2021
Ronilac u Jadranskom moru uspeo da fotografiše „leteću tvrđavu“ iz Drugog svetskog rata /video/
Mašina za šifrovanje Enigma - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2020
Nacistička „enigma“ slučajno nađena u Baltičkom moru
Ivan Vasiljevič Prohvatilov sa borcima - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2019
„Morski đavoli“: Zašto su se nacisti panično plašili sovjetskih ronilaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala