- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Korak bliže NATO: Ukrajina prvi put pozvana na sednicu koja je isključivo za članice Alijanse

© Foto : NATO official websiteNATO zastave u Briselu
NATO zastave u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Ukrajina je prvi put pozvana da učestvuje na Konferenciji nacionalnih direktora naoružanja NATO-a kojom će predsedavati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
U Briselu se 26. oktobra održava sednica visokog savetodavnog Komiteta Severnoatlantskog saveta za naoružanje – Konferencija nacionalnih direktora naoružanja. Prvi put za više od pola veka postojanja Komiteta pozvan je predstavnik Ukrajine da učestvuje u pitanjima koja su do sada bila isključivo u nadležnosti država-članica NATO-a, saopštio je zamenik ministra odbrane Ukrajine Aleksandar Nosov koji će predstavljati Kijev na Konferenciji, pišu ukrajinski mediji.
Prema rečima Nosova, Ukrajina je i ranije bila pozivana na sednice Konferencije, ali se sada prvi put radi o pitanjima koja se tiču isključivo nadležnosti članica NATO-a: inovacije u vojno-tehničkoj sferi, transformacije u saradnji sa naukom i vojnom industrijom i postizanje optimalnog balansa između vojnih potreba i budžetskih mogućnosti.
Nosov je skrenuo pažnju na to da će se Konferencija nacionalnih direktora naoružanja Alijanse održati odmah nakon što je prošle nedelje utvrđen novi plan odbrane saveza tokom sukoba i kriza sa ciljem planiranja hitnog formiranja snaga Alijanse u potrebno vreme i na potrebnom mestu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
SVET
Stoltenberg: Rusija ne može da spreči članstvo Ukrajine u NATO-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala