- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jugoslavija nije verovala u njih, a oni su osvojili svet – na „kraju sveta“ preko Zapadne Nemačke

Čileanci - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Omladinska fudbalska reprezentacija Jugoslavije se na današnji dan, pre 34 godine, popela na krov sveta! Tamo daleko u Čileu, pobedili su Zapadnu Nemačku (5:4) posle boljeg izvođenja penala i ostvarili istorijski uspeh.
Jugoslaviju su u Južnoj Americi na Svetskom prvenstvu pod komandom selektora Mirka Jozića predstavljali: Dragoje Leković, Tomislav Piplica, Robert Jarni, Slavoljub Janković, Gordan Petrić, Igor Štimac, Dubravko Pavličić, Branko Brnović, Ranko Zirojević, Milan Pavlović, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban, Dejan Antonić, Slaviša Đurković, Predrag Mijatović, Petar Škorić, Zoran Mijucić, Davor Šuker.
A kao što to obično i biva, supertalentovanu generaciju koja se pripremala na Igmanu nije imao ko ni da isprati. Političari su imali preča posla, te se jedini na aerodromu pojavio legendarni Miljan Miljanić – Čiča, koji im je poželeo srećan put i da budu uspešni.
I dok su im mnogi prognozirali ekspresan povratak kući, Boban, Mijatović, Šuker koji su tada bili samo talentovani momci, a kasnije su napravili svetske karijere, verovali su u čudo! I nisu pogrešili!
Jugoslavija je igrala najlepršaviji fudbal u Čileu. Videlo se već na startu kada je pao domaćin i to na Nacionalnom stadionu pred 67.000 navijača.
Možete li samo da zamislite kakva je buka dopirala s tribina, ali to nije uplašilo učenike selektora Jozića, kojima se nisu „vezale noge“, već su golovima Bobana, Štimca i dvostrukog strelca Šukera napunili mrežu Čileanaca – 4:2.
Dejan Rambo Petković - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SPORT
Rambo je opet u Realu – ali iz Niša! /foto, video/
„Četvorke" su pljuštale i protiv Australije (4:0) i Togoa (4:1) čime je postalo jasno da Jugoslavija ima moćan tim.
Prošetali su se naši kroz grupu, a onda je usledio četvrtfinalni susret sa Brazilom. Brojne anegdote su ispričane po završetku turnira, a jedna od njih odnosila se direktno na sudar sa majstorima fudbala - Brazilcima.
Ponovo je Nacionalni stadion u Santijagu bio dupke pun, ponovo 60.000 gledalaca. Brazilci su poveli preko Alsinda u 44. minutu, ali se Jugoslavija nije predavala.
Peđa Mijatović izjednačio je u 52. minutu, da bi Robert Prosinečki minut pre isteka zvaničnih 90 izveo savršen slobodan udarac za trijumf „plavih".
I tada je san počeo polako, ali sigurno da postaje java.
„Prekretnica je bio Brazil u četvrtfinalu. Nismo verovali da možemo da ih pobedimo. Pre utakmice smo spakovali kofere za povratak, a kada su poveli, mislili smo da je gotovo. Kraj. Za senzaciju smo pogodili Prosinečki i ja. Bio je to moj prvi pogodak glavom u karijeri. Kasnije sam taj gol video na snimcima, nisam verovao da sam to bio „ja, ispričao je nekoliko godina kasnije Mijatović.
Usledilo je polufinale sa Istočnom Nemačkom koje je Jugoslavija dobila rezultatom 2:1, da bi u finalu pala Zapadna Nemačka. I to kako. Posle penala.
„Plavi“ su vodili golom Zvonimira Bobana, da bi Viteček u 87. minutu izjednačio i postavio konačnih 1:1.
Usledili su produžeci, zatim i penal lutrija posle koje je Jugoslavija slavila 5:4, gol odluke s bele tačke delo je Zvonimira Bobana.
Stiče se utisak da su Čileanci nekako neopravdano zaboravljeni, taj uspeh je počeo da bledi, da bi novinar s dušom i novinar u duši – Gradimir Grada Branković došao na sjajnu ideju da napiše knjigu, a zatim i da ekranizuje neverovatan uspeh iz Čilea 1987. godine.
Knjiga i film pod nazivom „Čileanci“ zasluženo su ugledali svetlost dana, a premijera filma održana je u Madlenijanumu u Beogradu 25. oktobra 2017. godine, tačno tri decenije od podviga iz Čilea.
Uspeo je Grada Branković da učini nešto što je do tada bilo nezamislivo – da okupi gotovo sve fudbalske heroje iz Čilea na jednom mestu.
Nažalost, bilo je i onih koji su prerano napustili ovaj svet, ali su se gotovo svi ostali pojavili u Zemunu u pozorištu Madlenijanum, za nevericu na licima brojnih novinarskih ekipa, gde su uz suze i smeh evocirali uspomene o jednom neverovatnom talentu i drugarstvu koje se na kraju završilo osvajanjem sveta.
Jednom su to uspeli, ali će se doveka pamtiti!
Navijači Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
SPORT
Crna Gora dobila drastičnu kaznu zbog „diskriminatorskog ponašanja“
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
SPORT
Penal zbog kojeg se svi smeju Hrvatu /video/
Slobodan Komljenović - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Komljenović za Sputnjik: „Šestica“ od Holanđana – sramota Jugoslavije za ceo život
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala