- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski opozicionar optužio Zelenskog za energetsku krizu u zemlji

© Sputnik / StringerGasno čvorište u Ukrajini
Gasno čvorište u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Šef političkog saveta ukrajinske stranke „Opoziciona platforma – Za život“ Viktor Medvedčuk izjavio je da je u Ukrajini nastupila energetska kriza, jer zemlja nije spremna da stanovništvu i preduzećima obezbedi energetske resurse.
„Želim da kažem da energetska kriza nije na pomolu – ona ​​je došla. I došla je, jer Ukrajina nije spremna da danas snabdeva energentima Ukrajinu, stanovništvo, ukrajinska preduzeća. I to vidimo ne samo zato što cene rastu, a nerealno rastu cene gasa u Evropi, širom sveta, uključujući i Ukrajinu, već i zato što vlasti nisu profesionalne, profesionalno su nepodobne... nisu shvatile da takvi rizici mogu da se dese i da treba da budu spremni za njih“, rekao je Medvedčuk, navodi se na sajtu stranke.
Ove godine, prvi put u Ukrajini cene za grejanje i toplu vodu određuje lokalna vlada, a ne centralna. Gradonačelnici brojnih gradova ranije su izjavili da će ih rast cena gasa primorati da podignu tarife za ove usluge. Da bi se sprečilo povećanje tarifa, vlada i lokalne vlasti dogovorile su se da potpišu memorandum koji, između ostalog, predviđa subvencije za kompenzaciju dela troškova grejanja.

O izjavi Zelenskog o tranzitu gasa

Medvedčuk je dodao da smatra da je predlog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o povećanju pumpanja gasa preko Ukrajine ispravan, ali zakasneo predlog.
„Činjenica da je gospodin Zelenski predložio da se pumpanje kroz naše cevi poveća za 50 odsto je apsolutno ispravan predlog. Ali pitanje je – šta on to kome predlaže? Ako predlaže Evropljanima, onda Evropljani to ne mogu da učine. Ako predlaže Rusima, onda Rusi moraju pristati na to. Da li će se složiti ili ne – ne znam“, naveo je ukrajinski političar.
Prema njegovim rečima, veoma je dobro što su predsednik i njegovo okruženje shvatili da „naša gasovod ima veliki potencijal“.
„Cevovod se u svakom trenutku može pretvoriti u muzej starog metala, jer da bi se postigao čak i predlog o kome govori gospodin Zelenski, potrebno je pregovarati sa Rusima. Da li će se on sa njima dogovorili ili ne – ne znam, pumpanje kroz cevi se smanjuje. A ako se pumpanje kroz cevovod smanjuje, to znači da nastaje kriza u dobijanju gasa uopšte... Ovaj predlog je zakasneo, a onda, po mom mišljenju, nije za pregovaranje, jer je danas Rusija, po svemu sudeći, zainteresovana ipak, za pokretanje ‘Severnog toka 2’, a ne za povećanje pumpanja kroz gasni transportni sistem Ukrajine. Ali potrebno je pregovarati, predlagati, potrebno je tražiti zajedničke mogućnosti za razvoj trgovinsko-ekonomskih odnosa“, konstatovao je političar.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u petak da je Kijev spreman da „Gaspromu“ da popust od 50 odsto na tranzit gasa u Evropu iznad ugovorenog obima od 40 milijardi kubnih metara godišnje. Sličan predlog dao je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Direktor ukrajinskog „Naftogasa“ ponudio Evropi alternativu „Severnom toku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala