- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Direktor ukrajinskog „Naftogasa“ ponudio Evropi alternativu „Severnom toku“

© AP Photo / Sergei ChuzavkovGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Jurij Vitrenko izjavio je da Ukrajina može da organizuje tranzit gasa u Evropu koji je po kapacitetu jednak gasovodu „Severni tok 2“.
„‘Naftogas’ je nacionalna kompanija, kontrahent ‘Gasproma’ u sporazumu o tranzitu kroz Ukrajinu, spremna da organizuje tranzit kroz Ukrajinu dodatnih 55 milijardi kubnih metara gasa (godišnje ili oko 151 miliona kubnih metara dnevno – ove količine odgovaraju kapacitetu ‘Severnog toka 2’ i za njih postoji slobodan kapacitet u ukrajinskom gasnom transportnom sistemu) pod posebnim uslovima“, napisao je Vitrenko na Fejsbuku.
On je dodao da bi cena takvog tranzita mogla biti 50 odsto niža od cene predviđene ugovorom sa „Gaspromom“.
Prema njegovim rečima, „Naftogas“ je zainteresovan za saradnju sa evropskim zemljama i kompanija je spremna da za njih obezbedi uslove „ne gore nego za ‘Gasprom’“.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u petak da je Kijev spreman da „Gaspromu“ da popust od 50 odsto na tranzit gasa u Evropu iznad ugovorenog obima od 40 milijardi kubnih metara godišnje. Sličan predlog dao je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.
Rusija i Ukrajina su krajem 2019. godine potpisale paket sporazuma o nastavku tranzita gasa preko teritorije Ukrajine, uključujući i petogodišnji tranzitni ugovor kojim „Gasprom“ garantuje pumpanje 65 milijardi kubnih metara gasa u prvoj godini i po 40 milijardi narednih četiri godine. Ovi paketi osigurali su nastavak tranzita nakon isteka prethodnog ugovora.
Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara. Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Cev gasovoda na naftnom polju u Harampuru - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
RUSIJA
Ministar energetike Rusije: Rusija će i dalje pouzdano snabdevati gasom, pomoći ćemo i Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala