- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Zlatna Nika“ za Sputnjik: Nagrada za najbolju selekciju reportaža – jednoglasnom odlukom

© Sputnik / Lola ĐorđevićGlavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić
Glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Prestižna nagrada „Zlatna Nika“ za najbolju selekciju reportaža, jednoglasnom odlukom žirija, ove godine pripala je „Sputnjku Srbija“ na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer“, održanom u nedelju u pres-centru UNS-a.
„Sputnjik“ je konkurisao s četiri reportaže. „Grad Svetog Save i Svete Trojice na granici s Kinom“ dočarava Kjahtu, grad koji je pre gotovo 300 godina osnovao grof Sava Vladislavić na granici Rusije s Kinom. „Crveni trg – srce Moskve i cele Rusije“ priča o istoriji i lepoti jednog od najpoznatijih trgova u istoriji čovečanstva.
„Buđenje pod bombama: Šesti april osam decenija kasnije“ približava gledaocima bombardovanje Beograda 1941. godine, a „Seks, sport i vjera u vječnu sadašnjost“, autora Emira Kusturice, govori o globalistima, seksu, Olimpijskim igrama...

Sputnjik dobio „Zlatnu Niku“

Statuu „Zlatne Nike“ za najbolju selekciju reportaža primila je glavna urednica „Sputnjika Srbija“ Ljubinka Milinčić.
„Hvala svima koji su ovde i mojoj divnoj redakciji koja je napravila divne reportaže koje su izabrane kao najozbiljnija i najbolja selekcija. Za šest, sedam godina postojanja smo nakupili priličan broj nagrada. Ovaj festival mi je jedan od najdražih, jer je prvi primetio naš rad. Ovo nije prva nagrada koju ovde dobijamo, a nadam se da nije ni poslednja. Čini mi se da smo otvorili prozor u jedan drugi pogled na svet, koji ovde godinama nismo videli. Ovo priznanje je dokaz za to“, rekla je Ljubinka Milinčić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNajboljim reporterima uručena su priznanja, a lureatima statua „Zlatna NIKA“ – boginja pobede
Najboljim reporterima uručena su priznanja, a lureatima statua „Zlatna NIKA“ – boginja pobede - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Najboljim reporterima uručena su priznanja, a lureatima statua „Zlatna NIKA“ – boginja pobede
Najveće priznanje festivala, „Gran pri“ nagradu, koja se dodeljuje za reportažu, fascinantno autorsko delo koje prikazuje lepotu tog novinarskog žanra, i statuu „Zlatne Nike“ osvojio je reditelj Emir Kustiruca, za reportažu „Seks, sport i vjera u vječnu sadašnjost“, snimljenu u produkciji „Sputnjika“.
„Posle svih radova u sferi filma, televizije i videa, mislim da je došlo vreme da se radujemo i ovoj vrsti ‘Gran prija’ koji sam dobio zahvaljujući ‘Sputnjiku’ i ljudima koji su obezbedili tu vrstu slobode da čovek može da radi šta hoće“, kazao je Kusturica putem video-uključenja.
Predsednik žirija i laureat za životno delo u oblasti reportaže i medija ovogodišnjeg „Intervfera“ bio je srpski pesnik, književnik, scenarista i novinar Pero Zubac.
„Reportaža je dragulj novinarstva. Onaj koji piše reportažu u tom trenutku nije reporter. Izveštač je hladan. Pisac reportaže mora da kroz gusti filter duše propusti ono što vidi i emituje u reči ili ukucava u tastaturu“, istakao je Zubac.
Festival „Interfer“ afirmiše autore i nagrađuje reportaže koje svojom hrabrošću, originalnošću i društvenim uticajem zaslužuju medijsku pažnju i najviša priznanja festivala: plakete i statue „Zlatne Nike“.
„Interfer“ je dodelio nagrade u pet kategorija: TV reportaža, foto reportaža, novinska reportaža, radio reportaža i društveno odgovorna reportaža/akcija. Ove godine u konkurenciji je bilo više od 200 radova iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Holandije, Italije, Švedske, Sirije, Libana...
„’Interfer’ više od dve decenije predstavlja mesto najviših vrednosti novinarske profesije. Ovo je jedinstven festival i stručni skup u svetu, gde se promovišu najviše vrednosti novinarstva kroz reportažu“, napomenula je direktorka festivala Tamara Popov.
Dodeli nagrada prisustvovao je i Zoran Šaponjić, novinar i višestruki laureat „Interfera“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićOve godine u konkurenciji je bilo više od 200 radova iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Holandije, Italije, Švedske, Sirije, Libana...
Najboljim reporterima uručena su priznanja, a lureatima statua „Zlatna NIKA“ – boginja pobede - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Ove godine u konkurenciji je bilo više od 200 radova iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Holandije, Italije, Švedske, Sirije, Libana...

Nagrade festivala „Interfer“

U kategoriji „novinska reportaža“ treće mesto osvojila je novinarka „Bi-bi-sija“ Tatjana Đorđević Simić za reportažu „Čudesan život...“, drugo odgovorna urednica „Jedinstva“ Rada Komazec za reportažu „Oteti grad“, a prvo novinar „Subotičkih novina“ Branko M. Žujović za reportažu „Dugo putovanje u kovid“.
U kategoriji „foto reportaža“ treće mesto osvojio je fotograf Luka Zeković za seriju fotografija iz Crne Gore „Jutro na Cetinju“, drugo Nenad Mihajlović za seriju fotografija „Cvetanje Tise“, a prvo Konstantin Novaković za seriju fotografija „Pir Šalijar“ iz Irana.
U kategoriji „radio reportaža“ diplomu je dobila Ljubica Zdravković Džonov iz „Radija Vranje“ za reportažu „Stupni vu na stupku“, treće mesto je osvojila Arijana Handan iz „Radio Beograda 2“ za reportažu „I pomislim da živ izađem odande“, drugo Aleksandra Bučko iz RTV „Novi Sad“ za reportažu „Protestni hor“, a prvo Rajko Milošević iz „Radija Beograd 2“ za reportažu „Laza Šećer“.
© Sputnik / Lola Đorđević„Interfer“ je dodelio nagrade u pet kategorija: TV reportaža, foto reportaža, novinska reportaža, radio reportaža i društveno odgovorna reportaža/akcija.
Internacionalni festival reportaže i medija “Interfer Zlatna Nika” - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
„Interfer“ je dodelio nagrade u pet kategorija: TV reportaža, foto reportaža, novinska reportaža, radio reportaža i društveno odgovorna reportaža/akcija.
U kategoriji „društveno odgovorna reportaža/akcija“ treće mesto je osvojila Milica Alavanja iz „Vojvođanske zelene inicijative“ za reportažu „Tri dana do slobode“, drugo Alisa Oćuz iz „Kurir TV“ za reportažu „Humanitarac Hido Muratović“, a prvim mestom su nagrađene Ana Rajković i Jasna Janković iz „Prve TV“ za reportažu „Ožiljci“.
U kategoriji „TV reportaža“ diplome su dobili Katarina Marinković iz „Njupresa“ za reportažu „Ljudi brojevi“ i Nemanja Živaljević iz Crne Gore za reportažu „Goranka“, treće mesto je osvojila Tijana Nikolić iz „Prve TV“ za reportažu „Beskućnik“, drugo Milana Majar iz „RTRS“ za reportažu „Reci mi osmijehom“, a prvo Vanja Mijalkov iz TV „Pirot“ za reportažu „Mumulj – rađanje umetnosti“.
Film Emira Kusturice - Ko je uznemirio američke diplomate
 - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
SRBIJA
Kusturica otkriva pozadinu Havana sindroma: Zašto američkim diplomatama zuji u ušima /video/
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
Podkast
Kusturica: Soroševci novom revolucijom „štite“ čoveka od sunca – to im neće proći /video/
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2021
Podkast
Svetska ekskluziva večeras na Sputnjiku – autorska emisija Emira Kusturice – Moj život /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala