- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o posledicama zbližavanja Ukrajine i NATO-a: Svešćemo ih na najmanju moguću meru

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Rusija ne može da spreči zbližavanje Ukrajine i NATO-a, ali će učiniti sve što je potrebno da minimiziramo posledice toga, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Ne možemo da sprečimo to. I to je nemoguće. Ali možemo da svedemo na najmanju moguću meru posledice takvih koraka po našu zemlju. Ne sumnjam da će, ako se nastavi zbližavanje Ukrajine i Alijanse, u Rusiji biti urađeno sve što je potrebno“, rekao je Peskov za televiziju „Rusija 1“.

Komentarišući obustavu rada stalnog predstavništva Rusije pri NATO-u, portparol Kremlja istakao je da se Moskva uvek zalagala za razvoj odnosa sa Severnoatlantskim savezom uprkos agresiji vojno-političkog bloka, ali da su svi napori bili uzaludni, zbog čega je Rusija odbila da sarađuje.
„Ovde je važno napomenuti da se bez obzira na agresivnost tog bloka, Rusija uvek zalagala za razvoj odnosa. Tek sada, kada je već postalo očigledno da su svi naši napori uzaludni, jednostavno smo ozvaničili ono što je bilo realno“, objasnio je.
NATO smatra Rusiju svojim protivnikom, stoga u odbijanju da održava odnose sa tom organizacijom nema ničeg strašnog, konstatovao je portparol.
„Nikakve miroljubive izjave, niti kamuflaže te agresivne usmerenosti NATO-a nisu u stanju da sakriju istinsku svrhu tog bloka. To je agresivni blok koji nas smatra protivnikom. Zato se ništa strašno neće desiti ako u svetlu zaoštravanja agresivnosti i izjava o tome da je glavni zadatak da nas obuzdaju, jednostavno raskinemo te odnose“, dodao je Peskov.
Podsetimo, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije da Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
SVET
Stoltenberg: Rusija ne može da spreči članstvo Ukrajine u NATO-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala