- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sever Kosova i dalje raj za rudarenje kriptovaluta zbog „besplatne“ struje

© Depositphotos.com / ScharfsinnČovek drži telefon sa prikazivanjem kursa bitkoina
Čovek drži telefon sa prikazivanjem kursa bitkoina - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Iako od kraja 2020. godine Srbija ne isporučuje struju na Kosovo, jer je to počeo da čini KOSTT (kosovsko preduzeće za prenos struje), građani koji žive na severu južne pokrajine i dalje ne plaćaju račune za električnu energiju. Zato je Kosovo i dalje raj za rudare kriptovaluta, kojima je glavni trošak, nakon kupovine opreme, upravo struja.
Milioni digitalnih satova širom Evrope počeli su da kasne početkom 2018. godine. Utvrđeno je da su kašnjenje prouzrokovale nestabilnosti struje s poreklom na severu Kosova. Iz EMS-a su tada rekli da je frekvencija u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat-časova električne energije. Toliko struje Grenland potroši za šest meseci.
Prošle godine ustanovljeno je da se na severu Kosova troši čak 20 odsto više struje nego što se trošilo pet godina ranije. Razlog je rudarenje kriptovaluta.

Sever Kosova – raj za rudarenje kriptovaluta

Ne čudi što je tako. Kada se od ukupnih troškova rudarenja oduzme fiksni trošak nabavke opreme, koja košta više hiljada evra, ostaje samo varijabilni trošak električne energije. Pošto mašine za rudarenje troše mnogo struje, jasno je zašto je sever Kosova postao oaza za rudare.
„Ako otpišete određenu svotu novca za opremu kao početnu investiciju, vama je profitabilnost, tehnički, 100 odsto, ako ne računate da svakog meseca odbijate amortizaciju opreme. Ako ne plaćate struju, nemate druge troškove“, podvlači Stefan Ignjatović, menadžer kompanije „Tenderli“, koja se bavi analizom pametnih ugovora za blokčejn tehnologija.
Istraživanje BIRN-a iz maja ove godine pokazalo je da rudarenje bitkoina donosi sve veću zaradu u četiri kosovske opštine s većinski srpskim stanovništvom: Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.
„Verovatno rudare bitkoin dobrim delom, jer se ljudi koji rudare uglavnom odlučuju za tu kriptovalutu, pošto je mnogo više vide kao novac nego eterijum. Kad vidite da je eterijum 4.000, a bitkoin 60.000 dolara, verovatno je da ćete rudariti bitokin“, rezonuje Ignjatović.
Koliko je rudarenje na severu južne pokrajine postalo unosan biznis govore i pisanja kosovskih portala, u kojima se navodi da je grupa penzionera iz Zubinog Potoka platila opremu 3.000 evra i taj novac povratila za šest meseci, kao i da je u istoj opštini ukradena oprema za rudarenje vredna više od 30.000 evra.
© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaIstraživanja pokazuju da rudarenje bitkoina donosi sve veću zaradu u četiri kosovske opštine s većinski srpskim stanovništvom: Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.
Investitori su stotine milione dolara... - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Istraživanja pokazuju da rudarenje bitkoina donosi sve veću zaradu u četiri kosovske opštine s većinski srpskim stanovništvom: Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Eksploatisanje neplaćanja struje

Ignjatović podseća da su mediji prenosili da su se Srbi i Albanci s Kosova udružili kako bi rudarili na severu južne pokrajine. On je uveren da se neplaćanje struje na severu Kosova i dalje maksimalno eksploatiše za rudarenje kriptovaluta.
„Da l’ su se zakačili na struju preko bandere ili postoji čovek koji je to već uradio pa drugima daje da se zakače na njega, ko to zna. U svakom slučaju, ko god da učestvuje u tom procesu tamo zarađuje ozbiljne pare. Ne verujem da je bilo ko tamo prestao da to radi. Verovatno su samo povećali broj grafičkih karata ili koje god opreme, bilo da rudare bitkoin ili eterijum ili nešto treće“, ističe Ignjatović za „Sputnjik“.
Prvog oktobra Prištini je istekao rok da uvede sistem naplate električne energije, ali to se još uvek nije dogodilo. Početkom maja ove godine, u parlamentu tzv. Kosova usvojen je predlog da KOSTT obezbedi oko 11 miliona evra za plaćanje struje opštinama na severu Kosova i Metohije.
Spomenik Draži Mihailoviću i Dražin dom u Ivanjici - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
DRUŠTVO
Rudarenje kriptovaluta u Dražinoj kući: Policija podnela izveštaj tužilaštvu
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2021
EKONOMIJA
Počelo najjeftinije „rudarenje“ bitkoina /video/
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
EKONOMIJA
Tržište kriptovaluta stalo, bitkoin ipak prkosi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala