Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Avganistan: U sukobu sa talibanima poginulo najmanje 17 osoba

© REUTERS / JORGE SILVAPripadnici talibana u Kabulu
Pripadnici talibana u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Najmanje 17 osoba poginulo je u sukobima talibana (troristička organizacija zabranjena u Rusiji) sa naoružanim ljudima u provinciji Herat na zapadu Avganistana, saopštio je izvor u bolnici za Sputnjik.
„Danas su tela 17 osoba – sedmoro dece, tri žene i sedam muškaraca, dovezena u bolnicu u provinciji Herat. Svi su umrli od vatrenog oružja“, rekao je izvor. On je dodao da njihov identitet nije otkriven.
Sa svoje strane, portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kari Said Hosti izjavio je da su jedinice za specijalne namene talibana izvele operaciju u Heratu protiv kriminalaca umešanih u otmice u provinciji. Talibani su opkolili kuću u kojoj su se nalazili kriminalci nakon čega je došlo do pucnjave. Prema rečima Hostija, specijalci su uspeli da unište trojicu otmičara.
Prema navodima policije u Heratu, sukobi su počeli u nedelju u podne i trajali su oko dva sata.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.
Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala