- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tajni dosijei o ubistvu Kenedija: Bajdenov veto na otvaranje zbog nacionalne sigurnosti

© AP PhotoUbijeni predsednik SAD Džon Kenedi
Ubijeni predsednik SAD Džon Kenedi - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden odložio je otvaranje poverljivih dosijea o ubistvu Džoa Kenedija sve do decembra sledeće godine. Bajden je naredbu da se ne otvore dosijei obrazložio pandemijom virusa korona.
U odluci Bajden navodi da će preostali tajni dokumenti koji se tiču ubistva nekadašnjeg američkog predsednika „biti zadržani od javnog objavljivanja“ do 15 decembra sledeće godine, što je gotovo 60 godina od atentata u Dalasu.

Pitanje nacionalne sigurnosti

Bajden obrazlaže da je Nacionalna administracija za arhivu (NARA) zbog pandemije virusa korona u nemogućnosti da kontaktira sa svim agencijama kojih se tiču dokumenti i ne mogu da utvrde da li bi njihovo objavljivanje moglo da utiče na nacionalnu sigurnost, prenosi RT.
Bajden navodi da je zbog toga „neophodno privremeno odlaganje kako bi se zaštitili protiv moguće štete za vojnu odbranu, obaveštajne operacije, sprovođenje zakona ili međunarodne odnose“.
Pojedine informacije, koje su ranije procenjene, biće objavljene u decembru ove godine, dok će ostale ostati tajne još godinu dana.
Iako je Li Harvi Osvald uhapšen zbog ubistva Kenedija, da bi ga dva dana kasnije ubio Džek Rubi, likvidacija nekadašnjeg američkog predsednika ostaje predmet brojnih teorija i sumnje u zaveru koja stoji iza atentata.

Objavljivanje naloženo još 1992, ali nije završeno

Zbog toga je Kongres još 1992. godine doneo odluku da sva dokumenta u vezi sa ubistvom treba da budu objavljena, kako bi javnost bila potpuno informisana, mnogi nivoi američke administracije to još nisu u potpunosti učinili.
Do sada je objavljeno oko 250.000 dokumenata u vezi sa ubistvom Kenedija, ali se oni mogu videti samo u prostorijama NARA u Merilendu. Američki predsednik Džo Bajden naložio je da oni budu digitalizovani i dostupni onlajn.
Bivši predsednik Amerike Džon Kenedi u Dalasu, 22. novembar 1963. - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Oliver Stoun otkrio zašto je ubijen Kenedi /video/
Američki predsednik Džon Kenedi sa suprugom Žaklinom na aerodromu u Dalasu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2020
Razbijen jedan od najvećih mitova o ubistvu Džona Kenedija /video/
Predsednik SAD Džon F. Kenedi u predsedničkoj limuzini u Dalasu 1963. nekoliko minuta pre atentata. U vozilu su i prva dama Džeki Kenedi, governer Teksasa Džon Konali i njegova žena Neli. - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2020
Džon Kenedi: Misteriozna smrt 35. predsednika SAD /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala