- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prelazak škola na onlajn nastavu: Oglasilo se Ministarstvo prosvete

© AP Photo / Darko VojinovicPripremanje učionice za dolazak đaka
Pripremanje učionice za dolazak đaka - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
Pratite nas
Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da odluka o onlajn nastavi, spomenuta na sednici Kriznog štaba, nije doneta i naglasilo da bi ona mogla da stupi na snagu u svim školama isključivo ako bi ključni parametri pokazali znatno pogoršanje situacije.
Ministarstvo je podsetilo da će se naredne nedelje u četiri lokalne samouprave u Srbiji nastava za srednjoškolce odvijati po kombinovanom modelu.

Odluka o prelasku na onlajn nastavu samo ako bude znatnog pogoršanja

„Tim za škole sagledao je sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave. Eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama na sastanku Tima za škole mogla bi biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave“, naveli su iz Ministarstva prosvete.
Iz resornog ministarstva navode da je ovonedeljna analiza pokazala da je samo u 136 (11 odsto) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1,5 odsto.
U 466 osnovnih škola, odnosno u 39 odsto nije bilo nijednog zaraženog đaka, dok je 169 - 14 odsto škola prijavilo po jedan slučaj, navodi se u saopštenju.
U srednjim školama, procenat pozitivnih učenika veći od 1,5 odsto prijavljen je u 85 škola što je 16 odsto srednjoškolskih ustanova, u 99 (19 odsto) nema zaraženih đaka dok je samo po jedan pozitivan u 81 školi.
Navode i da je ministar Branko Ružić pozvao članove zdravstvenog dela Kriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period.
Deca i zaposleni najviše se zaraze van škola, navode iz Ministarstva i zato opet mole građane da se vakcinišu u što većoj meri, da se deca izoluju pri pojavi bilo kakvih simptoma i slučajeva oboljevanja u okruženju jer se jedino tako omogućava da deca uče u školama.

Važan stav zdravstvenog dela Kriznog štaba

Dodaju da Ministarstvo kao i uvek do sada nije samo donosilo odluku o školama, već je pre svega uvažavalo stav zdravstvenog dela Kriznog štaba.
„Kako svako ministarstvo brine i odgovorno je za svoju oblast, tako je i na Ministarstvu prosvete da se stara da obrazovanje deci u najizazovnijim okolnostima bude organizovano najbolje moguće i da ne bude uskraćeno. Sa ponosom možemo da kažemo da je tako i bilo u proteklom periodu“, naveli su iz Ministarstva i apelovali na sve da se suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja.
„Podsećamo da nije na Ministarstvu prosvete, a ni na Timu za škole i zaposlenima u školama da utvrđuju odgovornost roditelja, da li testiraju decu i izoluju ih ukoliko su ukućani zaraženi, već da obezbede maksimalnu disciplinu poštovanja epidemioloških mera u školama, prate stanje i reaguju usled pogoršanja stanja, što i čine“, saopštili su iz Ministarstva.
Upravo odluka o podeli na grupe usled zaražavanja dvoje i više učenika učinila je i da se deca i zaposleni spasu od većeg zaražavanja, navode iz Ministarstva.
U Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola - Tim za škole uključeni su predstavnici ministarstva prosvete i zdravlja, epidemiolozi i stručnjaci Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, u skladu sa Zaključkom Kriznog štaba.
Od početka školske godine Tim se sastajao 11 puta kako bi razmatrao, po potrebi konsultovao doktore - članove Kriznog štaba i donosio odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke lokalne samouprave ako 10 utvrđenih parametara pokažu da je došlo do pogoršanja situacije na nivou opštine ili grada ili škole, saopštava Ministarstvo prosvete, prenosi Tanjug.
Prazna učionica nakon proglašene pandemije koronavirusa - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
SRBIJA
Saznajemo u kriznom štabu: Sledeća mera – potpuni prelazak na onlajn nastavu
Digitalna nastava - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SRBIJA
Novo pravilo za prelazak na onlajn nastavu
Žena sa detetom ispred kovid ambulante DZ Savski venac - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
DRUŠTVO
Tiodorović: Deca dolaze bolesna u školu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala