- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski „tupoljevi“ u pohodu na Sever: Devet časova leta iznad tri mora /video/

© Sputnik / O. Grachev / Uđi u bazu fotografijaStrateški bombarder Tu-95MS
Strateški bombarder Tu-95MS - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Dva strateška nosača raketa Tu-95MS izveli su planski let iznad neutralnih voda Čukotskog, Beringovog i Ohotskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Borbenu pratnju obezbedile su posade aviona Su-35S Ratnog vazduhoplovstva i PVO Istočnog vojnog okruga. Let je trajao više od devet časova“, navodi se u saopštenju.
Precizirano je da posada avijacije dugog dometa redovno izvodi letove iznad neutralnih voda Arktika, Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, Tihog okeana. Svi letovi aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije realizuju se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.
Tu-95 je strateški bombarder-nosač raketa. Predviđen je za rešavanje udarnih zadataka uništavanja najvažnijih meta u udaljenim vojno-geografskim rejonima i u dubokoj pozadini kontinentalnih pozornica vojnih dejstava uz primenu nuklearnog raketnog oružja.
Tu-95 napravljen je u jeku hladnog rata kao odgovor na stvaranje američkog bombardera „Konver B-36“. Avion je napravljen sa turbopropelerskim motorima, jer su u to vreme samo oni omogućavali da se dostigne domet leta od 12.000 kilometara. Serijska proizvodnja aviona započeta je 1955. godine
Strateški bombarder-nosač raketa Tu-95MS  - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Američki portal: Ruski „medvedi“ ozbiljno opteretili američku avijaciju na Aljasci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala