Američki portal: Ruski „medvedi“ ozbiljno opteretili američku avijaciju na Aljasci

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaStrateški bombarder-nosač raketa Tu-95MS
Strateški bombarder-nosač raketa Tu-95MS  - Sputnik Srbija, 1920, 05.05.2021
Pratite nas
Ruski strateški bombarderi Tu-95 (prema klasifikaciji NATO-a Bear (medved)) izvode „rutinske“ letove kod obala Aljaske i time stvaraju zabrinutost kod američkih vazduhoplovnih snaga.
Portal „19FortyFive“, pozivajući se na poručnika Dejvida Krama, piše da su zbog ruskih aviona prošle godine poletali američki lovci F-22 „Raptor“, kao i avioni dugog dometa E-3.
Usled toga, jedinice koje se nalaze na Aljaski suočavale su se sa ozbiljnim opterećenjem. Vojna komanda traži načine da severnim jedinicama olakša rad. Konkretno, radi se o slanju lovaca F-16, čija multifunkcionalnost omogućava da prate ruski Tu-95.
„Jasno je da Rusija pokušava da povrati svoj uticaj na svetskoj pozornici. To je takmičenje velikih sila“, rekao je šef severne komande Oružanih snaga SAD, general Glen van Herk, istakavši da je presretanje ruskih aviona postalo mnogo teže.
Tu-95 je strateški bombarder-nosač raketa. Predviđen je za rešavanje udarnih zadataka uništavanja najvažnijih meta u udaljenim vojno-geografskim rejonima i u dubokoj pozadini kontinentalnih pozornica vojnih dejstava uz primenu nuklearnog raketnog oružja.
Tu-95 napravljen je u jeku hladnog rata kao odgovor na stvaranje američkog bombardera „Konver B-36“. Avion je napravljen sa turbopropelerskim motorima, jer su u to vreme samo oni omogućavali da se dostigne domet leta od 12.000 kilometara. Serijska proizvodnja aviona započeta je 1955. godine
Pročitajte još:
 
 
 
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala