- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski ministar odbrane saveznicima: Prenite se, shvatite kakva opasnost preti od Rusije i Kine

© Sputnik / Vladimir TrefilovBritanski ministar odbrane saveznicima: Prenite se, shvatite kakva opasnost preti od Rusije i Kine
Britanski ministar odbrane saveznicima: Prenite se, shvatite kakva opasnost preti od Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Zapadne zemlje treba da budu svesne opasnosti od ruskih i kineskih raketnih programa, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

„Definitivno smatram da Zapad treba da se prene i shvati sve posledice razvoja kineskih i ruskih raketa. One su moćne“, rekao je Volas, objavio je „Fajnenšel tajms“.

Prema njegovim rečima, saveznici u Alijansi treba sa shvate na kakvom tačno oružju rade Moskva i Peking, koji je njegov najveći domet i brzina.
Volas strahuje da noviteti u kineskom i ruskom naoružanju prevazilaze naoružanje NATO, a posebno kada je reč o oblastima kao što su svemir i kibernetika.
„Tu možemo da budemo ranjivi“, zaključio je on.
Britanski list je naveo, pozivajući se na dobro upoznate izvore, da je Kina tokom leta minimum dva puta izvela testove hiperzvučne rakete.
To je, prema navodima sagovornika „Fajnenšel tajmsa“, zaprepastilo Pentagon i američke obaveštajne službe, jer nisu očekivali takav potencijal od Kine.
S druge strane, u Kremlju su istakli da na te testove ne gledaju kao na pretnju i dodali da Peking razvija svoje naoružanje ali ne kršeći obaveze.
Volas je u Briselu učestvovao na dvodnevnom sastanku ministara odbrane zemalja-članica NATO na kojem je, kao odgovor na rastuću pretnju od strane Rusije, dogovoreno da Alijansa realizuje čitav paket političkih i vojnih mera.

„Usaglasili smo izbalansiran paket političkih i vojnih mera kao odgovor na tu pretnju koji uključuje jačanje protivvazdušne i protivraketne odbrane, jačanje konvencionalnih snaga i lovaca pete generacije, adaptaciju manevara i obaveštajne delatnosti, podizanje borbene gotovosti i efikasnosti nuklearnog obuzdavanja“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle prvog radnog dana.

Zapadni mediji su preneli da je novi plan odbrane Alijanse razvijen za slučaj napada Rusije „odmah na više frontova“.
Ta strategija ima poverljiv karakter i razlikuje se od postojećih planova regionalne odbrane.
Konkretno, usmerena je na pripremu odbrane u slučaju „istovremenog napada od strane Rusije u regionu baltičkih država, na Crnom moru, u slučaju primene nuklearnog oružja, u slučaju piratskih napada na informativne sisteme, kao i napade iz kosmosa“.
Mediji navode da u NATO ne smatraju da je takav napad neizbežan, ali imajući u vidu da se u Rusiji razvija savremeno oružje, a prema granicama saveznika, kako se tvrdi, nagomilava se vojska i tehnika, takav plan je neophodan.

Prva strategija NATO u oblasti veštačke inteligencije

U NATO je usvojena prva strategija u oblasti veštačke inteligencije a biće osnovan i investicioni fond za podršku razvoja tehnologija dvostruke namene u „ključnim oblastima bezbednosti saveznika“, javlja RT.
„Budući konflikti neće se voditi samo uz primenu metaka i bombi, već i uz pomoć bajtova i podataka. Vidimo kako autoritarni režimi nastoje da brzo razvijaju nove tehnologije, od veštačke inteligencije do autonomnih sistema“, naveo je Stoltenberg.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
RUSIJA
Rusija upozorava: NATO namerava da pretvori Crno more u arenu sukoba – to je opasno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala