- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorava: NATO namerava da pretvori Crno more u arenu sukoba – to je opasno

© AP Photo / Dmitry LovetskyMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
NATO ide ka tome da i Crno more pretvori u arenu konfrontacije, što je izuzetno opasan put, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za televiziju „Rusija 24“.
„Sada su se okrenuli crnomorskom regionu. Primećujemo povećanu aktivnost na teritoriji Bugarske i Rumunije i idu ka tome da nakon što su Baltičko more već pretvorili u arenu vojnog suparništva, i Crno more pretvore u arenu vojne konfrontacije. To je izuzetno opasan put koji nosi opasnost od rizika izbijanja vojnih incidenata“, konstatovao je zamenik šefa ruske diplomatije.
Kako je rekao, Rusija je bila spremna da sarađuje sa NATO-om kada je reč o deeskalaciji na Baltiku, ali je Alijansa odbila.
Takođe je dodao da NATO povećava vojnu aktivnost na granici sa Rusijom, uključivanjem strateške komponente.
„Primećujemo dosledno jačanje vojnog potencijala NATO-a na našim granicama. Ne samo da se radi o povećanoj vojnoj aktivnosti, velikom broju vojnih vežbi u koje se sada uključuje strateška komponenta, nego i o uređenju infrastrukture, aerodroma, skladišta, o raspoređivanju tehnike za pojačanje, lučke infrastrukture. Sve to stvara novu vojnu realnost na Zemlji koja se formira po šemama Hladnog rata sa kojih su šefovi NATO-a otresli prašinu“, rekao je Gruško.
Istovremeno je upozorio da takvi postupci NATO-a primoraju Moskvu da preduzima odgovarajuće mere u cilju osiguravanja vojne bezbednosti i stabilnosti zemlje.

Normalna komunikacija – nemoguća

Normalna diplomatska komunikacija u uslovima neprijateljskih koraka koje je NATO preduzeo protiv Rusije sada je nemoguća, konstatovao je diplomata, istakavši da je NATO ciljano uništavao sve kontakte i mogućnosti saradnje sa Rusijom.
„U ovom momentu nema praktično nikakvih pozitivnih elemenata u odnosima sa Alijansom“, istakao je diplomata.
Prema njegovim rečima, teško je da se pogorša nešto što danas faktički ne postoji, ali je Alijansa uspela u tome, kada je reč o odnosima sa Moskvom.

Neprihvatljivo prebacivanje krivice

Lideri zemalja-članica NATO-a, prema rečima Gruška, trebalo bi da budu svesni svoje odgovornosti za pogoršanje odnosa sa Rusijom.
„Obratili smo pažnju na to da mnogi državnici NATO zemalja pokušavaju da na neki način opravdaju postupke Alijanse u toj situaciji, pokušavaju da prebace krivicu na nas. Čvrsto verujemo da su ljudi koji su donosili odluku, a odluka ne može da bude doneta bez konsenzusa u NATO-u, bili svesni odgovornosti za štetu koju su naneli. U takvim uslovima ne prihvatamo nikakve argumente koji bi im omogućili da krivicu za pogoršanje odnosa sa Alijansom prebace na pleća Rusije“, istakao je ruski diplomata.
Prema njegovim rečima, održavaće se kanali dijaloga sa NATO-om o evropskoj bezbednosti.
„U svakom slučaju dijalog će biti izgrađen. Već sam govorio da ćemo održavati normalne kontakte sa svim prestonicama NATO zemalja. Jasno je da evropska bezbednost kao opšta tema neće nestati iz suštinskog dela naših političkih kontakata“, precizirao je Gruško.
Američki tenkovi M1A1 Abrams na vojnoj vežbi snaga NATO-a u Evropi - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
RUSIJA
Nemačka pozvala NATO da zapreti Rusiji oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala