- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden može da spase desetine miliona Amerikanaca: Šest predloga predsedniku za „zaštitu od Rusije“

CC0 / Pixabay/Military_Material / Američki vojnik
Američki vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena mogla bi da spasi desetine miliona života Amerikanaca od napada neprijatelja samo ukoliko preduzme korake za jačanje nacionalne odbrane, piše bivši oficir američke vojske Devin Pajn za časopis „Nešenal interest“.
On se poziva na izjavu jednog od vodećih američkih stručnjaka za nuklearno oružje Marka Šnajdera koji smatra da SAD nemaju dovoljno arsenala za obuzdavanje protivnika kao što su Rusija i Kina.
Prema rečima Pajna, ruski sistem protivraketne odbrane sastoji se od nekoliko hiljada raketa presretača i potencijalno može da obori do 80 odsto američkih nuklearnih bojevih glava. S druge strane, podseća da je Kina izgradila „Veliki podzemni zid“ za zaštitu mobilnih interkontinentalnih balističkih raketa.
Pored toga, u Americi postoji sve veći jaz između nuklearne strategije usmerene na strateške vojne ciljeve, a ne na naselja, i stvarnih mogućnosti za to, piše američki list.

Šest mera za zaštitu Amerike

S tim u vezi, autor članka predlaže šest mera koje bi mogle da zaštite Ameriku od takvih pretnji.
Pre svega, on apeluje na Bajdena da proglasi vanredno stanje u oblasti sajber-bezbednosti i PRO kako bi zaštitio energetske sisteme, kao i komunikacione, komandne i kontrolne sisteme.
Takođe predlaže da administracija Bele kuće razmotri mogućnost razmeštanja nenuklearnog sistema PRO u svemiru kako bi efikasnije obuzdala i odbila neprijateljske nuklearne napade.
Sledeća ideja Pajna je da SAD povećaju broj raketnih podmornica na nuklearni pogon, što će povećati broj spremnih za lansiranje nuklearnih bojevih glava na kopnu i moru na 1.040.
„Ta mera garantuje da oponenti koji poseduju nuklearno oružje neće moći da unište glavni deo raketno-nuklearne podmorničke flote SAD u lukama pri prvom udaru“, istakao je bivši oficir.
On takođe insistira na obnovi „grubog“ nuklearnog pariteta sa Rusijom u cilju očuvanja i prilagođavanja količine arsenala, uzimajući u obzir „rastuću pretnju Moskve i Pekinga“.
Istovremeno, Pajn je pozvao američkog lidera da opozove direktivu koja dozvoljava SAD da upotrebe nuklearno oružje tek nakon napada na Vašington. Umesto toga, predlaže vraćanje politici preventivnog napada.
Peta predložena mera podrazumeva da američke vlasti u potpunosti zamene kompletnu flotu nuklearnih podmornica klase „Ohajo“, koje će prestati sa radom 2030. zbog zastarelih trupova, a podrazumeva i finansiranje programa „Strateško kopneno obuzdavanje“ u cilju zamene 400 interkontinetalnih balističkih raketa „Minitmen 3“, od kojih je većina napravljena pre pola veka.
Autor insistira i na zameni svih 300 transformatora kineske proizvodnje u energetskom sistemu kako bi sprečio Peking da koristi tajne prolaze za kontrolu američke mreže.
Raketa „Topolj M“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2021
Ove rakete niko ne može da prati: Rusija o „strašnom snu" Pentagona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala