- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik optužen za kovid-ubistvo: Hoće li optužbe zapečatiti političku sudbinu Bolsonara

© Foto : José Dias/PRŽair Bolsonaro
Žair Bolsonaro - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nas
Nakon što je u javnost procurio izveštaj brazilskog Senata prema, kojem bi predsednik Žair Bolsonaro mogao biti optužen za niz krivičnih dela, uključujući i ubistvo, zbog uloge koju je imao u odgovoru na pandemiju virusa korona u zemlji, nameće se pitanje — da li će najnovije optužbe zapečatiti političku sudbinu predsednika Brazila?
Bolsonaro bi, kako navode mediji koji su imali uvid u ovaj obiman izveštaj, mogao da se suoči sa više od deset optužbi u vezi sa odlukama kojima je, navodno, dopušteno da se virus korona proširi i usmrti više od 600.000 ljudi u Brazilu. Pored optužbi za ubistva, brazilski lider bi se mogao suočiti sa nizom drugih optužbi, uključujući pokušaj genocida nad autohtonim stanovništvom Brazila, malverzacije, neregularne upotrebe javnih sredstava, kršenja sanitarnih mera, podsticanja na zločin i falsifikovanje privatnih dokumenata.

Da li će optužbe zapečatiti Bolsonarovu sudbinu

Prema rečima bivšeg ambasadora u više zemalja Latinske Amerike, prof. dr Dušana Vasića, optužbe iznete protiv Bolsonara u izveštaju na kome je istražna komisija radila gotovo šest meseci, vrlo su ozbiljne i teške.
„Izveštaj je sačinjen na 1.078 stranica i u njemu su razne optužbe, od nemara, preko nekompetentnosti, zanemarivanja opasnosti, potcenjivanja mera protiv pandemije i odbijanja ponuda za vakcinaciju stanovništva, do optužbe za genocid prema indogenom stanovništvu, koje je najviše nastradalo tokom ove pandemije. Optužbe se, suštinski, svode na sledeće – da je bilo pametnijeg i odgovornijeg ponašanja vlade, broj smrtnih slučajeva tokom pandemije mogao je biti manji za 90 do 150 hiljada. U nacrtu izveštaja se spominje 69 osoba, uključujući tri Bolsonarova sina i druge aktuelne i bivše zvaničnike“, navodi Vasić.
Kako dodaje, rasprava o ovom izveštaju istražne komisije, na čijem čelu je senator Renan Kaljeros iz Demokratske partije Brazila, u sredu je počela pred posebnom komisijom brazilskog Senata.
„Nakon šest dana rasprave održaće se glasanje o ovom izveštaju, a moguća su tri ishoda — da izveštaj bude u celosti usvojen, odbačen ili izmenjen. Ali, kako god da to glasanje prođe, iza toga ima još nekoliko faza. Prva je da Senat, koji će posle svog odbora raspravljati, može odbiti taj izveštaj ili staviti veto na njega, a čak i kada bi Senat usvojio taj izveštaj, ostaje krajnja instanca u smislu da se izveštaj upućuje glavnom državnom tužiocu, a tu je reč o osobi koju je na tu funkciju postavio predsednik Bolsonaro“, objašnjava Vasić.

Četiri prepreke

U tom smislu, dodaje naš sagovornik, postoje najmanje četiri prepreke da bi ovaj, nesumnjivo vrlo ozbiljan izveštaj, imao svoj pravni efekat i ishod do nivoa pokretanja postupka protiv Bolsonara, koji bi mogao voditi njegovom opozivu sa mesta predsednika.

„Treba uzeti u obzir i činjenicu da bez obzira na sve ono što se dešavalo sa pandemijom u brojnim državama u Evropi i svetu i na brojne kritike iznete na račun pojedinih vlada, nigde do sada još nijedan politički lider, državnik ili ministar nije optužen, a još manje izveden na sud. Imajući to u vidu, teško bi se moglo reći da će ovaj postupak uspešno biti sproveden, pre svega zbog već navedenih prepreka koje treba preskočiti. Verujem da će optužbe za genocid biti uklonjene iz izveštaja kao i još neke, pa će možda ostati četiri ili pet optužbi protiv Bolsonara, oko kojih će moći da se postigne saglasnost unutar odbora koji će o njemu raspravljati. Ali, čak i kada prođe ta faza, teško da će u krajnjem ishodištu taj optužni predlog stići do glavnog tužioca“, ukazuje bivši ambasador.

Politički cilj

Činjenica da je istražni komitet bio predvođen senatorom Kaljeresom, koji pripada centrističkoj partiji, predstavlja vid snaženja uticaja te stranke i njenu pripremu za naredne izbore, primećuje Vasić.
„Ta partija je na izborima koji su završeni prošle godine dobila mnogo veće i jače pozicije, a i sam Bolsonaro im je načinio određene ustupke, ali oni sada ’koketiraju‘ prateći političku klimu u Brazilu. Zato je moja procena da ova akcija protiv brazilskog predsednika, koliko god bila utemeljena u smislu da bi se neke optužbe možda i mogle izvesti do kraja, prevashodno ima politički cilj — dalje umanjivanje uticaja i pozicija samog Bolsonara, a time i njegovo diskvalifikovanje kao potencijalnog kandidata na predsedničkim izborima koji će se održati za godinu dana. Naime, poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je poverenje u njega opalo, a samo 19 odsto anketiranih ga i dalje bezrezervno podržava.“
Žair Bolsonaro, podvlači nekadašnji ambasador, nikada do sada nije imao tako nizak rejting.
„Iako ovaj postupak najverovatnije neće biti dovoljan da izvede Bolsonara pred sud, mislim da će ga sama činjenica da se on vodi dodatno politički kompromitovati. Ali, predsednik Brazila i ne mora biti doveden pred sud da bi povukao poteze koji mu se mogu vratiti kao bumerang, pa da postupak impičmenta protiv njega bude pokrenut mnogo brže nego što bi se moglo očekivati. Naravno, drugo je pitanje šta će biti posle izbora iduće godine i da li će možda neka nova vlada, u kojoj za Bolsonara neće biti mesta, nastaviti tamo gde je ovaj izveštaj stao. U svakom slučaju, čekaju ga teška vremena, a u Latinskoj Americi jača levica, pa svi ovi događaji nagoveštavaju da je Brazil sve bliže promeni vlasti.
Predsednik Brazila Žair Bolsonaro je izveštaj dočekao sa podsmehom, a optužbe koje su u njemu iznete je odbacio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala