- Sputnik Srbija, 1920
DRUŠTVO
Zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, Rusije i ostatka sveta

„Kamena devojka“: Šta skriva tajni podzemni grad Karađorđevića

CC BY 4.0 / Vanilica/cropped photo / Podzemni grad „Kamena devojka“
Podzemni grad „Kamena devojka“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Pravljen u strmoj steni po nalogu kralja Aleksandara I Karađorđevića, čitav podzemni grad u Malom Zvorniku budi sve veće interesovanje posetilaca. Gradnja ovog podzemnog grada je počela 1931. i trajala je sve do ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine.
U velikoj tajnosti, pod šifrom „Kamena devojka“, građen je početkom tridesetih godina 20. veka. Građen je sa ciljem da bude sklonište za članove dinastije Karađorđević i vlade u slučaju rata.
Ovaj mini-grad se prostire na površini od oko 4.500 kvadratnih metara i još nije dovoljno istražen, prenosi RTS.
Ovaj lavirint pod zemljom pun je odaja iskopanih u kamenu za kraljevo ratno komandno mesto i duži boravak oko 5.000 ljudi. Gradnja je počela 1931. i trajala je sve do ubistva kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine. Posao je prekinut, a do tada je urađeno oko dve trećine skloništa.
„Ima oko sedamdeset prostorija i oko 12 izlaza ili ulaza koji su zakapijani gvozdenim vratima, negde oko 4.500 kvadratnih metara“, navodi Suzana Repović iz Turističke organizacije Mali Zvornik.
U okviru kompleksa nalazi se i prostoriji gde je održana poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, 10. na 11. april 1941.godine
Duž hodnika nalaze se brojne prostorije – kraljev apartman, kabinet, sale, spavaonice za gardu, biblioteka, kapela sa oltarskim prostorom, kraljevska česma. Temperatura je ovde uvek ista – između 14 i 16 stepeni, prenosi „Nacionalna geografija“.
„Nažalost, ništa ovde nije autentično i ovaj nameštaj je rađen po uzoru na nameštaj iz tog perioda, jer je ovo godinama bilo napušteno, nije se znalo ni koja je namena, ni za šta je ovo služilo. Bilo je otvoreno i dostupno tako svim građanima i tek pre otprilike 12 godina se otkrilo šta je ovo zaista i tada je lokalna samouprava uložila značajna sredstva“, objašnjava Repovićeva.
Glavno pitanje je – zašto je baš ovde napravljen.
„Veoma bitan faktor je tu kako komunicirati sa ostatkom sveta. Nedaleko od podzemnog grada Karađorđevića nalazi se planina Gučevo koja ima optičku vidljivost sa brdom koje je iznad ovog podzemnog grada, a Gučevo ima odličnu optičku vidljivost sa Crnom rekom u Bosni i Hercegovini, koja je izuzetno važan strateški vojni objekat“, ističe direktor Turističke organizacije Mali Zvornik Mlađan Crkvenjaš.
Podzemni grad su kopali osuđenici iz cele zemlje, dovođeni i odvođeni noću, kako ne bi znali gde se nalaze i šta grade.
Prestolonaslednik Đorđe u Sankt Peterburgu. 17. oktobra 1908. - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2020
Najmisteriozniji srpski princ: Junak iz davnih vremena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala