- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Talibani poručuju: Avganistan više ne predstavlja pretnju za druge zemlje

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaSastanak u moskovskom formatu. Konsultacije o Avganistanu
Sastanak u moskovskom formatu. Konsultacije o Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Potpredsednik vlade „Talibana“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Avganistanu Abdul Salam Hanafi izjavio je da Avganistan više ne predstavlja pretnju za zemlje u regionu.
„Nova islamska vlada formirana je pod rukovodstvom islamskog emirata Avganistan. Kao odgovorna vlada prema svim zemljama u svetu, regionu, a posebno prema našim susedima tvrdimo da je bezbednosna situacija u Avganistanu pouzdana i da Avganistan ne predstavlja nikakvu pretnju za zemlje u regionu i inostranstvu“, rekao je Hanafi na sastanku u Moskvi.
Kako je dodao, Avganistanci sada imaju odgovornu vladu posvećenu nacionalnim interesima, vladu koja štiti političku slobodu svoje zemlje.
„Aktuelna vlada takođe uverava međunarodnu zajednicu da je kao odgovorna vlada u potpunosti svesna svih svojih nacionalnih i međunarodnih obaveza“, istakao je Hanafi.
Prema njegovim rečima, „narod Avganistana ne želi da našteti bilo kojoj drugoj zemlji ili narodu u svetu“.
„Želimo da se naši odnosi sa susednim zemljama, regionom i svetom zasnivaju na principu nacionalnog suvereniteta i međusobnog poštovanja“, dodao je visoki zvaničnik „Talibana“.
Hanafi je takođe pozvao Ameriku da odmrzne rezerve Centralne banke Avganistana, „jer je to bogatstvo avganistanskog naroda koji ne bi trebalo da trpi zbog političkih nesuglasica“.
Prema njegovim rečima, rukovodstvo pokreta je pokušalo da osigura prisustvo svih etničkih grupa i slojeva avganistanskog društva u novoj islamskoj vladi. Hanafi je precizirao da je vlada u Avganistanu već inkluzivna.
Hanafi je rekao da talibanima nije potrebna strana vojna pomoć.

„Potrebna nam je podrška mira u Avganistanu i obnova zemlje“, rekao je on.

Prema rečima vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Avganistana Amira Han Mutakija, pokret „Taliban“ ostaje posvećen obavezi da neće preduzimati agresivne akcije protiv drugih zemalja.
„Prvi put u poslednjih 45 godina Avganistan je zaštićen od pretnji. Posvećeni smo obavezi da sprečimo da se teritorija Avganistana koristi za ugrožavanje bezbednosti drugih zemalja. Praktično smo dokazali svojim postupcima da se teritorija Avganistana neće koristiti ni protiv koga“, rekao je on.
Kako je dodao, pokret „Taliban“ smatra da je ispunio sve neophodne uslove za to da ih međunarodna zajednica prizna za zakonitu vlast u Avganistanu.
„Zašto ne bi trebalo da nas priznaju zvanično? Kontrolišemo čitavu teritoriju Avganistana i ispunili smo sve uslove. Odgovaramo svim standardima kao vlada“, konstatovao je Mutaki.
Sastanak u moskovskom formatu (Rusija, Kina, Pakistan, Iran, Indija, Avganistan koga sada predstavljaju talibani) o rešavanju avganistanske krize održava se 20. oktobra.
Lavrov objasnio zašto Zapad pokušava da vrši pritisak na Rusiju - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
RUSIJA
Lavrov: Terorističke organizacije pokušavaju da iskoriste nestabilnost u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala