- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Terorističke organizacije pokušavaju da iskoriste nestabilnost u Avganistanu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov objasnio zašto Zapad pokušava da vrši pritisak na Rusiju
Lavrov objasnio zašto Zapad pokušava da vrši pritisak na Rusiju - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Terorističke grupe DAEŠ i Al Kaida (obe zabranjene u Rusiji) pokušavaju da iskoriste nestabilnu situaciju u Avganistanu vršeći upade u različitim delovima zemlje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otvarajući sastanak o Avganistanu u moskovskom formatu.
„Novi odnos snaga u Avganistanu koji je uspostavljen nakon 15. avgusta, s jedne strane, nema alternativu u doglednoj budućnosti. S druge strane, nedostatak zvaničnog priznanja na međunarodnoj sceni, problem u društveno-ekonomskoj i finansijskoj oblasti i humanitarni izazovi sa kojima se suočavaju nove vlasti u Kabulu, ukazuju na to da se trenutno stanje u zemlji za sada ne može nazvati stabilnim. Ovo pokušavaju da iskoriste mnogobrojne terorističke grupe. Pre svega, DAEŠ i Al Kaida, koje ponovo pokušavaju da se pridignu, vršeći drske i krvave napade u raznim delovima zemlje“, rekao je Lavrov.
Ruski ministar je dodao da je sa predstavnicima pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) razgovarao o njihovom obećanju za formiranje inkluzivne vlade u Avganistanu i obezbeđivanju osnovnih prava građana ove zemlje.
U Avganistanu takođe ostaje problem proizvodnje narkotika.
„Postoji stvarna pretnja za prelivanje terorističkih i narko-aktivnosti, uključujući i one koje su maskirane u migracijske tokove, na teritoriju susednih zemalja“, podsetio je Lavrov.
On je naglasio da Rusija poziva talibanski pokret da strogo sledi politiku sprečavanja da bilo ko koristi teritoriju Avganistana protiv interesa trećih zemalja, o čemu je takođe bilo reči tokom sastanka.
„Zadatak postizanja održivog mira u Avganistanu i dalje je aktuelan. Ključ za njegovo uspešno rešavanje pre svega vidimo u formiranju istinski inkluzivne vlade, koja bi u potpunosti trebalo da odražava interese svih – ne samo etničkih, već i političkih snaga u zemlji“, rekao je Lavrov.
On je napomenuo da je „podrška narodnih masa povezana sa kompetentnom socijalnom politikom, poštovanjem osnovnih prava i sloboda građana“.
„Detaljno smo o tome razgovarali sa delegacijom pokreta Taliban neposredno pre otvaranja našeg sastanka“, dodao je ministar.
Lavrov je istakao i da Ujedinjene nacije treba da imaju ključnu ulogu u pružanju humanitarne pomoći Avganistanu.
„Uvereni smo da bi Ujedinjene nacije trebalo da odigraju centralnu koordinirajuću ulogu u konsolidaciji međunarodnih napora u avganistanskom pravcu. Nadam se da će rukovodstvo i sve članice UN čuti kolektivni apel zemalja-učesnica u moskovskom formatu, koji će biti objavljen na kraju današnjeg sastanka i da ćemo u dogledno vreme dobiti odgovarajuću pozitivnu reakciju“, zaključio je Lavrov.
On je dodao da je Rusija zadovoljna dosadašnjim nivoom saradnje sa novim avganistanskim vlastima.
„Zadovoljni smo nivoom faktičke saradnje sa avganistanskim vlastima, što u sadašnjoj fazi omogućava efikasno rešavanje primarnih zadataka osiguravanja bezbednosti ruskih građana koji žive u Avganistanu i nesmetanog funkcionisanja naše ambasade“, naveo je ministar.
Sastanak u moskovskom formatu (Rusija, Kina, Pakistan, Iran, Indija, Avganistan koga sada predstavljaju talibani) o rešavanju avganistanske krize održava se 20. oktobra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala