- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Odgovor Zapadu: Rusija i Belorusija pripremile novu Vojnu doktrinu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Zapad-2017"
Rusko-beloruske vojne vežbe Zapad-2017  - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Vojne pretnje, politički i ekonomski pritisak zapadnih zemalja primorali su Rusiju i Belorusiju da preduzmu recipročne mere, a jedna od njih je i nova Vojna doktrina Savezne Države, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Pored vojnih pretnji nastavljamo da se suočavamo sa političkim i ekonomskim pritiskom koji na naše zemlje vrši takozvani kolektivni Zapad. U aktuelnim uslovima primorani smo da preduzmemo recipročne mere“, rekao je ruski ministar.
Kako je objasnio, jedna od takvih mera je nova Vojna doktrina Saveza Rusije i Belorusije koja će biti usvojena u najskorije vreme na redovnom sastanku Vrhovnog državnog saveta Saveza Rusije i Belorusije.
Prema rečima Šojgua, vojni resori dve zemlje prešli su na planiranje bilateralne vojne saradnje na osnovu programa strateškog partnerstva koji je razvijen za period od pet godina.
„U septembru smo održali zajedničku stratešku vežbu 'Zapad 2021'. Uvežbavaćemo akcije u okviru ODKB. Trenutno se u Tadžikistanu održava vežba sa Kolektivnim snagama za operativno reagovanje Organizacije 'Saradnja 2021'. U septembru su beloruski vojnici prvi put učestvovali u antiterorističkim vežbama zemalja-članica ŠOS 'Mirovna misija 2021'“, podsetio je ruski ministar odbrane.
Istovremeno je istakao da dostignuti nivo saradnje između vojnih resora Rusije i Belorusije omogućava da se zadaci u sferi bezbednosti pravovremeno prilagode promenama koje se dešavaju u svetu i da se efikasno reše.
„Suočeni sa sve većim pretnjama za Saveznu Državu, sprovođenje koordinisane vojne politike, saradnja na izgradnji i razvoju oružanih snaga, povećanje stepena borbene obuke kao i međusobno korišćenje objekata vojne infrastrukture posebno dobijaju na značaju za Rusiju i Belorusiju, a aktivnost zajedničkog kolegijuma je traženija nego ikad“, konstatovao je Šojgu.
Kako je saopštio, Rusija i Belorusija su se dogovorile da 2023. godine održe veliku zajedničku vežbu „Štit Saveza“.
Pripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Šojgu upozorava: NATO povećava prisustvo kod granica Savezne države
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala