- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Od nuklearnog torpeda do „superlovca“: Pet najmoćnijih vrsta ruskog naoružanja po oceni Amerikanaca

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaTenkovi T-34-85 prodefilovali na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja
Tenkovi T-34-85 prodefilovali na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2021
Pratite nas
Američki portal „19fortyfive“ sastavio je listu od pet najmoćnijih ruskih borbenih sistema i naoružanja. Među njima su podvodni bespilotni sistem, dva protivavionska sistema, jurišni helikopter i balistička raketa.
Listu otvara strateški bespilotni podvodni aparat „Posejdon“. Opremljen nuklearnim motorom i termonuklearnom bojevom glavom, može da se kreće sporo i tiho na dubini što otežava otkrivanje aparata. Autori članka uporedili su veličinu torpeda sa dimenzijama autobusa.
U tekstu se takođe ukazuje na performanse protivavionskog sistema S-400 „Trijumf“ koji je predviđen za presretanje različitih vrsta letelica.
„Sistem je posebno moćan. Ne samo da je u stanju da uništava protivničke avione sa posadom i pojedine dronove, nego takođe može da se koristi protiv krstarećih i balističkih raketa sa udaljenosti“, navodi se u članku.
Treći na listi najmoćnijeg ruskog naoružanja je samohodni sistem „Pancir S1“. Autori članka podsećaju da je ovaj mobilni raketni sistem opremljen sa 12 navođenih raketa klase „zemlja-vazduh“ i sa dva topa kalibra 30 milimetara.
Pored aviona, „Pancir“ može da uništi i balističke i krstareće rakete koje se približavaju, kao i visoko preciznu municiju.
U članku je spomenut i jurišni helikopter Mi-28NM „Noćni lovac“ koji može da leti u svim meteorološkim i klimatskim uslovima.
„Novi senzori mu omogućavaju da leti i napada noću. Novi radar omogućava pogled od 360 stepeni zajedno sa radarskom slikom zemlje... 'Superlovac' je naoružan do zuba. Ima top kalibra 30 milimetara, protivtenkovske rakete 'Ataka' i nenavođene rakete“, navode autori članka.
Petorku najmoćnijih sistema, prema pisanju portala, zatvara ruska interkontinentalna balistička raketa „Jars“. Autor teksta skreće pažnju na to da je teško otkriti, a da priprema rakete za lansiranje traje svega nekoliko minuta.
Interkontinentalna raketa Topolj M - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Rusija: Na pravljenje novih tipova naoružanja nas je primorala Amerika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala