- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Na pravljenje novih tipova naoružanja nas je primorala Amerika

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaInterkontinentalna raketa Topolj M
Interkontinentalna raketa Topolj M - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
Pratite nas
Razvoj naprednih sistema naoružanja je prinudna mera Rusije kao odgovor na postupke Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je vršilac dužnosti zamenika direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov.

„Razvoj perspektivnih sistema je prinudna mera i povezana je sa potrebom da se održi strateški balans koji mogu potkopati destabilizujući koraci SAD u razvoju neograničenog globalnog sistema protivraketne odbrane u kombinaciji sa visoko preciznim nenuklearnim sredstvima za globalni udar koja su sposobna da rešavaju strateške zadatke, kao i drugi postupci koji ugrožavaju stratešku stabilnost“, istakao je Voroncov tokom obraćanja u Prvom komitetu Generalne skupštine UN.

Kako je dodao, o svim tim faktorima moraće se temeljeno razgovarati u okviru rusko-američkog strateškog dijaloga kako bi se pronašla dugoročna i uzajamno prihvatljiva rešenja u okviru formiranja nove bezbednosne jednačine.

Neosnovane tvrdnje o gomilanju nuklearnog potencijala

Prema rečima Voroncova, tvrdnje da Rusija značajno količinski povećava nuklearni potencijal su neutemeljene i neosnovane.
„Baziraju se ili na pogrešnim procenama ili na otvorenim dezinformacijama“, precizirao je on.
Istovremeno je naglasio da Rusija detaljno izvršava sve svoje obaveze.

„Pojava novih sistema naoružanja u Rusiji se odvija postepeno i praćena je optimizacijom raspoloživog arsenala sredstava, između ostalog i eliminacijom zastarelih tipova“, dodao je on.

Podsetimo, lideri Rusije i SAD nakon samita u Ženevi u junu dogovorili su se da obnove dijalog o strateškoj stabilnosti. Od tad su održane dve runde pregovora o tom pitanju.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
RUSIJA
Rusko-američki pregovori o strateškoj stabilnosti: Malo dodirnih tačaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala