- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski predsednik: Besmislena su pitanja o članstvu Ukrajine u EU

© REUTERS / Gleb GaranichPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ne vidi smisla u tome da se postavljaju pitanja rukovodstvu Evropske unije o članstvu zemlje u EU.

„Iskreno, nema smisla postavljati neka pitanja uvaženim kolegama kada unapred znaš odgovor. Zato ja nisam neka pitanja postavljao ni predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, ni predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu“, rekao je on u intervjuu ukrajinskoj televiziji „ICTV“.

Prema tvrdnjama ukrajinskog predsednika, kada bi članstvo u EU zavisilo od vlasti u Briselu onda bi Ukrajina „još juče“ bila u EU. Problem je, kako je Zelenski pretpostavio, nastao na nivou pojedinih država Evropske unije.

„Kada sa njima nasamo razgovaraš, oni kažu da su za članstvo, ali da postoje pitanja koja dolaze sa neke druge strane“, dodao je on.

Ukrajinski lider je podsetio da Kijev nastavlja da radi na deklaracijama sa drugim članicama EU, kako bi shvatio ko je tačno spreman da podrži članstvo Ukrajine u EU.

„Četiri zemlje su već potpisale, tri će sada potpisati, to je već sedam, a ukupno ima 27 zemalja“, dodao je Zlenski.

Ukrajina je posle državnog prevrata 2014. godine počela uporno da sprovodi politiku integracije sa Zapadom. Tokom iščekivanja unete su neke izmene u ustav koje su učvrstile put zemlje u EU i NATO.
I sam Zelenski je u poslednje vreme često govorio o važnosti članstva Ukrajine u EU i NATO-u. On je članstvo u EU nazvao „strateški ostvarljivim snom“, a članstvo u NATO-u – jedinim putem ka okončanju konflikta u Donbasu.
Međutim, političari na Zapadu su nekoliko puta davali do znanja Kijevu da ga tamo ne čekaju ili da se članstvo neće uskoro dogoditi. Komesar za budžet i administraciju EU Johanes Han ranije izjavio da je u narednim godinama članstvo nerealno, Kijev mora da se skoncentriše na implementaciju sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SVET
Zelenski postao problem za Zapad?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala