- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta Brisel želi - Mađarska upozorava na rast migracija preko Zapadnog Balkana

© AP Photo / Jafar KhanAvganistan, izbeglice
Avganistan, izbeglice - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Broj migranata koji pokušava da ilegalno uđe u Evropsku uniju preko Zapadnog Balkana raste i premašio je 82.000 ove godine, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske citirajući ministra Petera Sijarta na konferenciji o migracijama u Beču.
Prema saopštenju Ministarstva, pokušaji ilegalnih prelaska granice se evidentiraju svakodnevno u Mađarskoj i vlada je potrošila 1,2 milijarde evra za odbranu granica od 2015. godine, piše MTI.
Sijarto je primetio da je pre šest godina EU oštro kritikovala Mađarsku zbog podizanja ograde na južnoj granici zemlje i da su neki kritičari nazivali Mađarsku najmračnijim diktatorskim režimom 20. veka.
"Sada te iste zemlje hvale druge zemlje koje su podigle ogradu za odbranu spoljnih granica EU", rekao je on.
Sijarto je izrazio zabrinutost zbog "neodgovornih izjava briselske institucije i zapadnoevropskih političara" i rekao da one mogu biti protumačene kao poziv onima koji planiraju da napuste svoju zemlju.
Situacija je još napetija nego što je bila 2015. godine, rekao je ministar, i dodao da će četiri miliona interno raseljenih lica iz Avganistana povećati migracijski pritisak.
On je ponovio da bi trebalo da postoje obavezne kvote za migrante i da niko ne treba da podstiče potencijalne migrante da napuste svoju domovinu.
"Da budem iskren, ponekad ne znam da li Brisel želi da zaustavi ili podstakne migraciju", rekao je on.
Sijarto je rekao da bi migracijska politika trebalo da ostane pod nacionalnom kontrolom pri čemu sve države članice imaju pravo odlučivanja kome dozvoljavaju da uđe na njihovu teritoriju, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala