- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Protest protiv Vladine komisije za nestale bebe - ni sednice ni kvoruma

© Sputnik / Stefan ĐurićMajka otete bebe s predstavnicima Udruženja ispred zgrade Vlade Srbije
Majka otete bebe s predstavnicima Udruženja ispred zgrade Vlade Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Predstavnici Udruženja za istinu i pravdu o bebama pojavili su se danas ispred zgrade Vlade Srbije s Mlađanom Radivojevićem i Milicom, njegovom, kako tvrde, biološkom majkom od koje je nezakonito odvojen po rođenju, i izrazili nezadovoljstvo zbog rezultata rada Vladine komisije za nestale bebe.
Početkom oktobra Udruženje je saopštilo da su rešili prvi slučaj otetih beba u Srbiji tako što su DNK analizom utvrdili da je Mlađan Radivojević iz Donjeg Adrovca Miličin sin koji je po rođenju nelegalno dat drugoj porodici na usvojenje. Oni su tada zatražili formiranje „tužilaštva za bebe“ koje bi preuzelo sve predmete i postupalo u saradnji s Komisijom.

Majka ispred Vlade

Milica se dobro seća šta su joj rekli nakon porođaja:
„Rekli su mi da je umro. Isterali su me i rekli mi da je dete umrlo“.
Predsednik Udruženja Radiša Pavlović kazao je da je Milica rodila Mlađana 3. marta 1981. godine nakon sedam meseci i 18 dana trudnoće, što je ona potvrdila, i da su je nakon porođaja otpustili iz opšte bolnice u Kruševcu, ne dajući joj pritom nikakav dokument o porođaju.
Kako je rekao, dokaz da je Mlađan Radivojević otet je i to što je po rođenju bio zaveden kao dete izmišljene ženske osobe, što je Udruženje utvrdilo istragom.
„Na slučaju Mlađana Radivojevića radili smo oko tri i po godine. Razgovarali smo s više od 500 porodica i ljudi i molili svakoga da nam prenese informaciju ko se u približnom roku porodio. Takvom istragom smo došli do toga da nas Milica pozove da proverimo njen porođaj. Kada smo videli njenog muža, koji je isti kao Mlađan, Milici smo predložili DNK analizu“, pojasnio je Pavlović.
© Sputnik / Stefan ĐurićPavlović tvrdi da su majku „najurili“ iz bolnice
Pavlović tvrdi da su majku „najurili“ iz bolnice - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pavlović tvrdi da su majku „najurili“ iz bolnice

Neslaganja u Komisiji

Iz Udruženja su istakli da su nezadovoljni radom Vladine komisije za nestale bebe zato što niko od nevladnih članova nije stupio u kontakt s njima od kada su objavili da su rešili prvi slučaj otetih beba i zato što je današnja vanredna sednica posvećena slučaju Mlađana Radivojevića otkazana.
„Predsednica Komisije Radojka Pantelić iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba otkazuje sednicu uz obrazloženje da nema kvoruma. Predsednica je mogla da, po zakazanoj sednici, dođe i ovde konstatuje da nema kvoruma, a ne da unapred piše da kvoruma nema. Kvorum za danas smo mogli da obezbedimo. Zato smo ljuti. Nama su falila samo dva predstavnika državnih organa i imali bismo sednicu Komisije. Drugim udruženjima ne odgovara rešen slučaj“, tvrdi Pavlović, takođe član Komisije.
© Sputnik / Stefan ĐurićIz Udruženja tvrde da Komisija nema sluha za slučaj Mlađana Radivojevića
Iz Udruženja tvrde da Komisija nema sluha za slučaj Mlađana Radivojevića - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Iz Udruženja tvrde da Komisija nema sluha za slučaj Mlađana Radivojevića
S druge strane, Radojka Pantelić za „Sputnjik“ kaže da vanrednu sednicu nije zakazala ona, već sekretar Komisije Marko Mušić iz Generalnog sekreterijata Vlade, iako, prema poslovniku, to treba da čini predsednik Komisije, a otkazala je jer nije bilo kvoruma.
„Gospodin Mušić već drugi put zakazuje sednicu bez konsultacije sa mnom. Ja sam za vanrednu sednicu koja je danas trebalo da se održi dala svoj pristanak i rekla da hoću da dođem i da svi članovi Komisije, koji već nisu, treba da se upoznaju sa slučajem Mlađana Radivojevića. Što se tiče njegovog slučaja, time treba da se bave institucije zadužene za to. To su Republičko i tužilaštvo u Kruševcu, Ministarstvo zdravlja i policija. Zašto iz Ministarstva niko nije reagovao“, pita se Radojka Pantelić.
Prema Pavlovićevim rečima, predstavnici Vlade, s kojima se danas sastao, još se nisu oglasili o slučaju Mlađana Radivojevića zato što čekaju epilog sudskog postupka.
„Dobili smo podršku za dalje aktivnosti Komisije i obećanje da će predstavnici državnih organa koji se nisu pojavljivali na prethodnim sednicama biti zamenjeni“, rekao je Pavlović.
Nakon obraćanja ispred Vlade, predstavnici Udruženja za istinu i pravdu o bebama uputili su se ka zgradi predsedništva na Andrićevom vencu kako bi pozvali predsednika Aleksandra Vučića da se oglasi povodom slučaja Mlađana Radivojevića.
Bebe u porodilištu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
DRUŠTVO
Hoće li Srbija formirati posebno tužilaštvo za nestale bebe
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Mlađan pronašao porodicu DNK analizom: Dokazan prvi slučaj u aferi otetih beba, tvrdi Udruženje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala