- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Hoće li Srbija formirati posebno tužilaštvo za nestale bebe

CC BY 2.0 / Tamaki Sono / Bebe u porodilištu
Bebe u porodilištu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Pratite nas
Iako je Udruženje za istinu i pravdu o bebama u četvrtak saopštilo da su rešili prvi slučaj u aferi otetih beba, po tužilaštvima u Srbiji nalazi se još 1.500 nerešenih slučajeva nestalih novorođenčadi. Nadležni su zbog toga pozvani da formiraju posebno „tužilaštvo za bebe“, koje bi preuzelo sve predmete i postupalo u saradnji s Vladinom komisijom.
Četrdesetogodišnji Mlađan Radivojević iz Donjeg Adrovca kod Aleksinca došao je u četvrtak pred kruševačko tužilaštvo s rođenom sestrom koju je upoznao samo dva dana ranije i DNK analizom koja potvrđuje da je otet od bioloških roditelja i dat drugoj porodici na usvojenje.

Posebno tužilaštvo za nestale bebe

Predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama i član Vladine komisije za ispitivanje rada državnih organa u slučajevima nestalih beba u Srbiji Radiša Pavlović tvrdi da je to prva DNK analiza u Evropi koja dokazuje otmicu bebe i nada se da će Mlađanov slučaj dati „vetar u leđa“ zaplašenim ljudima da svedoče o aferi otetih beba.
© Foto : Sputnjiku ustupio Radiša PavlovićPotvrda da je Mlađan Radivojević dete žene koja je sumnjala da su joj oteli bebu u porodilištu
Potvrda da je Mlađan Radivojević dete žene koja je sumnjala da su joj oteli bebu u porodilištu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
Potvrda da je Mlađan Radivojević dete žene koja je sumnjala da su joj oteli bebu u porodilištu
On je nadležnima predložio da formiraju posebno tužilaštvo, koje bi preuzelo i rasvetlilo sve slučajeve nestalih beba, kojih po tužilaštvima u Srbiji ima 1.500.
„Naša ideja je da tužilaštvo prihvata predloge i sugestije članova Vladine komisije, koji su direktno ili indirektno vezani za pojedinačne slučajeve. Mi ovde imamo više udruženja, od kojih se neka bave politikom, ne zanima ih ova tema, prepričavaju tuđe priče, ne rade istrage, koriste ovu temu kao alat“, kaže Pavlović za „Sputnjik“.
Pavlović skreće pažnju na to da niz tužilaca u Srbiji bez osnova zatvara slučajeve nestalih beba i da bi predlog Udruženja to rešio tako što bi zabranio zatvaranje slučajeva bez saglasnosti članova Vladine komisije.
„Kad se dođe do pune istine, potrebno je da se svima to lepo objasni. Napravili smo pravnu praksu po gradovima u kojima smo tokom istraga imali odličnu saradnju, poput Požarevca. Tužilac ili vrh policije pozove porodicu i uputi je dokle su stigli s istragom i konsultuje se s njom. To je pravi put i način“, ističe Pavlović.
Udruženje se i ranije obratilo državnim institucijama i tražilo hitan prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi mu iznelo problem koji postoji u ustanovama i predlog o formiranju posebnog tužilaštva.
„Predsedištvo je uputilo dopis Ministarstvu Pravde povodom našeg zahteva i imali smo sastanak u Ministarstvu pre oko sedam dana. Potrebne su nam logistika i podrška države, jer smo i ovaj slučaj radili isključivo o svom trošku. Iako smo članovi Vladine komisije, to ne znači da imamo benefite. Vozimo se svojim automobilima i trošimo svoj novac. Od države nismo jedan dinar uzeli niti tražili“, predočava Pavlović.

Muke u pohodu za istinom

Pavlović ističe da usvojena deca i biološki roditelji obično ne znaju pravila i propise, zbog čega se događa da u institucijama njima vešto manipulišu i da im je zato u pohodu za istinom potrebna pomoć trećeg lica, poput Udruženja, što se i pokazalo u slučaju Mlađana Radivojevića.
„Trag vodi da ga je na usvajanje dao Centar za socijalni radu Aleksincu. On odlazi tamo, njemu usmeno saopštavaju da ga je rodila neka maloletnica od 16 godina i da ga je ostavila. I pored njegovog insistiranja da vidi dosije, oni su njemu saopštili da je dosije pod ključem. Pošto je Mlađa dobio odgovor, obratio se nama i zamolio nas da odemo zajedno u matičnu službu. Došli smo do novih saznanja i rasvetljavanja. Kad smo prikupili sve, podneli smo krivičnu prijavu“, prepričava nam Pavlović.
Beba - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2021
SRBIJA
Mlađan pronašao porodicu DNK analizom: Dokazan prvi slučaj u aferi otetih beba, tvrdi Udruženje
Projekcija dokumentarnog filma Rođeni oteti u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2018
Rođeni oteti: Strašan zločin u Srbiji na koji niko ne reaguje (video, foto)
Bebino stopalo - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2017
Jesu li nestale srpske bebe prodavane Albancima na Kosovu (foto)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala