- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

5G auto-put u Srbiji: Britanci dali garanciju

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICRadovi na Moravskom koridoru
Radovi na Moravskom koridoru - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Pratite nas
Britanska izvozna kreditna agencija UKEF (UK Export Finance) obezbedila je zajam u iznosu od 430 milion evra za izgradnju 5G autoputa u Srbiji, potvrđeno je danas na Globalnom investicionom samitu u Londonu.
„Projekat izgradnje Moravskog koridora (E-761) tako postaje prvi projekat u Srbiji koji će koristiti podršku najstarije svetske izvozne kreditne agencije, a ukupan iznos koji je UKEF opredelio za kreditiranje lokalnih projekata je oko četiri milijarde funti“, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu, prenosi Ekapija.
Predviđeno je da Moravski koridor spoji Pojate i Preljinu i bude jedna od najmodernijih saobraćajnica u regionu, budući da projekat tursko-britanskog konzorcijuma „Behtel-ENKA“ predviđa najnoviju telekomunikacijsku opremu, signalizaciju i tehnologiju za kontrolu poplava, odnosno sisteme za zaštitu životne sredine.
UKEF se od drugih nacionalnih kreditnih agencija razlikuje po svojoj fleksibilnosti: postoji obaveza da samo do 20 odsto vrednosti kredita bude potrošeno na britanske lance snabdevanja – bilo da je reč o dobrima ili uslugama – a uslovi vraćanja su konkurentni u poređenju sa onima koje naplaćuju druge OECD kreditne agencije, navodi se u saopštenju.
UKEF takođe može da obezbedi garancije za finansiranje u srpskom dinaru i za UKEF podršku mogu da se prijave i privatne i državne kompanije.
„Oduševljena sam jer je danas potvrđena UKEF podrška za projekat Moravski koridor. Ova najava je potvrda da radimo na jačanju odnosa Velike Britanije i Srbije usmerenim ka budućnost. Ujedinjeno Kraljevstvo ima ogromno iskustvo i stručnost ne samo u izgradnji puteva, već i u sektorima poput železničke inovacije i zelene energije. Ovi sektori su ključni za budući razvoj Srbije i šireg regiona Zapadnog Balkana“, rekla je Šan Makleod, britanska ambasadorka u Srbiji.
Zajam daje „Džej-pi Morgan Čejs bank“ „Koridorima Srbije“ na 13 godina, uz kamatnu stopu od 0,5 odsto godišnje, uvećana za šestomesečni euribor, uz garanciju UKEF, piše Ekapija.
Izgradnja auto-puta od Preljine do Požege - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
Misteriozno otkriće na trasi prvog digitalnog auto-puta u Srbiji
Prve deonice najsavremenijeg srpskog auto-puta biće gotove 2022. godine /foto/
Auto-put - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2019
Počela gradnja srpskog koridora: Na digitalnom auto-putu 84 mosta i nijedan tunel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala