Misteriozno otkriće na trasi prvog digitalnog auto-puta u Srbiji

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICRadovi na Moravskom koridoru
Radovi na Moravskom koridoru - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Tokom radova na iskopu za temelj potpornog zida na 10,78 kilometru trase Moravskog koridora u blizini Varvarina, u zoni arheološkog lokaliteta Bedem Maskare, u podnožju južnog bedema vizantijske tvrđave, otkriveno je pet grobnih mesta.
U Koridorima Srbije tim povodom navode da su prilagodili metodologiju izvođenja radova kako bi se zaštitilo to kulturno nasleđe.
Dodaju da se 12. jula pristupilo daljim arheološkim istraživanjima kako bi se taj prostor što pre oslobodio za nastavak gradnje Moravskog koridora, kao i da se završetak radova očekuje do 26. jula.
Radovi na Moravskom koridoru - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2020
Prve deonice najsavremenijeg srpskog auto-puta biće gotove 2022. godine /foto/
Kako je Tanjugu rečeno u Koridorima Srbije, pomenute aktivnosti neće uticati na planiranu dinamiku radova na Moravskom koridoru.
Koridori Srbije su o otkrivanju pet grobnih mesta obavestili nadležnu instituciju Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i izvršena je privremena zaštita nalaza.
Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva je doneo meru zaštitnog arheološkog iskopavanja u dužini od 30 metara.
Takođe, angažovanjem Arheološkog Instituta iz Beograda obezbeđen je arheološki nadzor tokom izvođenja radova na Moravskom koridoru.
Po dobijanju dozvole za iskopavanja od Ministarstva kulture i informisanja, ekipa Narodnog muzeja Kruševac i Arheološkog instituta u Beogradu pristupila je daljim arheološkim istraživanjima, kako bi se ovaj prostor što pre oslobodio za nastavak daljih radova na izgradnji Moravskog koridora.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala