- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vijetnamci osvajaju Ameriku - električnim automobilima /video/

© Foto : Youtube/AirCar/PrintscreenVijetnamski automobil Vinfast
Vijetnamski automobil Vinfast - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Mlada vijetnamska kompanija „Vinfast“ uskoro će početi da izvozi električne automobile u Sjedinjene Američke Države. Američka premijera vijetnamskih automobila biće održana na auto-salonu u Los Anđelesu u novembru, a prodaja treba da počne sledeće godine.
Kad Amerikanci nisu uspeli da osvoje Vijetnam tokom krvavog rata šezdesetih i sedamdesetih godina, možda će Vijetnamci osvojiti Ameriku, i to njihovim oružjem, automobilima. Vijetnamci će američkom tržištu ponuditi ono što se u SAD najviše traži, SUV modeli, tačnije krosoveri VF e35 i VF e36.
I to „oružje“ biće veoma moderno, pošto će na američkom tržištu biti prodavana električna verzija tih modela, kakvi se još ne prodaju na domaćem, vijetnamskom tržištu.
Inače, „Vinfast“ je deo vijetnamskog konglomerata „Vingrup“, čiji je osnivač biznismen Fam Nat Vjong, koji se smatra najbogatijim Vijetnamcem i prvim vijetnamskim milijarderom. „Vingrup“ je u razvoj auto-kompanije uložila oko tri i po milijarde dolara, a pogoni su otvoreni pre četiri godine.
Prvi modeli ove fabrike bili su zasnovani na zastarelim platformama „Dženeral motorsa“ i „Be-em-vea“ i prodavali su samo u Vijetnamu. Međutim, „Vinfast“ je razvio i tri svoja električna modela: kompaktni krosover VF e34 i dva veća modela VF e35 i VF e36, navode kolesa.ru.
Vijetnamski električni automobili koncipirani su tako da imaju po jedan elektromotor na svakoj osovini, koji zajedno razvijaju obrtni momenat od 408 ili 640 njutnmetara. Deklarisani domet modela je 500 kilometara kod VF e35 i 550 kilometara kod VF e36
Manji model, VF e35 dug je 4,75 metara i ima međuosovinsko rastojanje od 2,95 metara, dok veći VF e36 ima dužinu od 5,12 metara i međuosovinsko rastojanje od 3,15 metara.
I unutrašnjost je veoma moderna, pa oba modela imaju veliki ekran osetljiv na dodir na centralnoj konzoli, a „cajgeri“ se projektuju na vetrobransko staklo.
Kako bi osvojila strana tržišta, među kojima je i američko, kompanija je osnovala ćerku firmu „Vinfast global“ na čijem čelu je bivši šef „Opela“ Mihael Lošeler. U početku su kao prioritet za izvoz označavani SAD i Evropa, ali su sada Vijetnamci akcenat stavili na Ameriku.
Lošeler je Rojtersu rekao i da „Vinfast“ razmatra mogućnost sklapanja modela na američkom tlu, ali će prvi primerci stizati iz Vijetnama. On je dodao da je planiran početak prodaje u prvoj polovini 2022. godine, a prve isporuke do kraja te godine.
„Vinfast“ planira prvenstveno onlajn prodaju, ali i otvaranje 60 salona u SAD.
Ambicije su za početak skromne, „Vinfast“ namerava da u prvoj godini u celom svetu prodaju 15.000 primeraka električnih automobila, prvenstveno zbog nedostatka mikročipova u automobilskoj industriji. Takođe, namerava i da izađe na berzu kako bi privukao kapital za dalje širenje.
Avtomobili Lamborghini na meždunarodnom avtomobilьnom salone vo Frankfurte - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2020
Superautomobili za 100 evra: Kako Vijetnamci prave svoje „ferarije“ i „lamborginije“ /video/
Električni automobil - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2021
DRUŠTVO
Ruski milijarder otkriva zašto ne treba kupovati električne automobile
Kama-1, ruski električni automobil, Sankt-Peterburški politehnički univerzitet „Petar Veliki (SPbPU) - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2020
Ruski električni automobil „Kama-1“ staje na crtu „Tesli“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala