- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Otkriveno kako Rus „vara“ protivnike

© AP Photo / Hamish BlairAslan Karacev sa peškirom preko glave (Australijan open 2021)
Aslan Karacev sa peškirom preko glave (Australijan open 2021) - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Nekadašnji ruski teniser Dmitrij Tursunov govorio je o kvalitetima Aslana Karaceva, svog sunarodnika koji je ove godine igrač koji je najviše napredovao na ATP turu.
Karacev od početka godine igra sjajno, te je tokom 2021. postavio praktično sve lične rekorde, a Tursunov je neko sa kim je trenirao još dok je sada trener Anet Kontavejt bio aktivan igrač.
Tursunov je za sajt ATP govorio o tome kako Aslanovi udarci umeju da zavaraju protivnika i koliko sličnosti ima sa čuvenim Čehom Tomašom Berdihom.
„Mislim da je Berdih više imao preciznost nego jačinu udaraca. On vam udarcima nije izbijao reket iz ruke. Kod nekih igrača loptica izgleda zavaravajuće mekano, a onda kada dođe do vas, odnese vas kao da vas je pogodila cigla. Neki igrači imaju veliki zamah, uz to i jako dreknu, ali vam njihovi udarci ne stvore toliki problem. Postoji nekoliko igrača koji imaju ovakvu sposobnost“, rekao je Tursunov i dodao:
Rafa (Nadal) na primer izgleda žestoko kada udara lopticu, a i njegovi udarci su žestoki, tako da je tu praktično identično ono što se vidi i ono što se dobije. Kod Aslana je to pomalo zavaravajuće. Kada on udari lopticu to ne zvuči kao da je bilo veoma jako, ali kada vam dođe na reket, osetite da je udarac bio dosta snažan“.
Mnoge analize o Karacevu nakon što je ove godine krenuo da pobeđuje igrače na najvišem nivou govorile su o tome da je momak iz Vladikavkaza oduvek imao talenat za najviše domete.
„On je oduvek imao ogromne listove, to mu je bio zaštitni znak. Mislim da je svaki njegov list trebalo da ima logo na sebi“, našalio se nekada 20. teniser planete i nastavio:
„On je oduvek bio talentovan. Da li je to radio svesno ili nesvesno ne znam – verovatno najčešće nesvesno tada – ali se on sjajno kretao. On nije najviši, ali je dosta dobar atleta. To vidite po njegovoj kretnji, po tome kako kontroliše telo... Dosta toga ga niko nije naučio, već mu je to došlo prirodno, pa je sve unapredio treningom".
Tursunov je Karaceva uporedio sa čuvenim Maratom Safinom.
„On je oduvek dobro osećao loptu, imao je snagu u udarcima, ali nekako na ne preterano agresivan način. Ubrzanje posle udarca mu je bilo linearno, tako da nije izgledalo kao da udara lopticu jako, ali kada bi je udario to bi bilo dosta snažno. Sličan je po tome bio sa Maratom Safinom, ali je Marat bio malo viši i imao je duže ligamente. Međutim, i pored toga je bio sjajan atleta, kretao se kao mačka i tu su veoma slični“, objasnio je 38-godišnjak iz Moskve.
Osvajač sedam titula na ATP turu se osvrnuo na veći deo karijere 28-godišnjeg Karaceva koji je proveo igrajući na čelendžerima.
„Kada pogledate renkinge to deluje kao da su to mnogo slabiji turniri, ali i dalje igrate protiv nekih kvalitetnih igrača. Tu su igrači koji su bili u Top 100, pa su se povredili i sad se vraćaju, a ima i onih koji su blizu Top 100. I dalje morate da igrate protiv dobrih protivnika i mislim da je dubina muškog tenisa takva da ima mnogo igrača koji uvek mogu da vam zagorčaju život, tako da ni tu ne možete da prođete tek tako, bez da se oznojite.
Na čeledžeru ima pet legitimno teških mečeva koje morate da odigrate, koji su možda za nijansu samo lakši od onih na ATP turnirima. Zbog toga sam u principu i ja završio karijeru. Da bih se vratio u Top 100 sam morao da osvajam ovakve turnire, a zdravlje nije moglo da me posluži dovoljno dugo da osvojim dva turnira zaredom, što sam morao da uradim. Zbog toga mislim da je nekim igračima dosta teže da se probiju.
Kada se sve sabere i oduzme, ako ste dobri na čelendžer turneji onda možete da budete dobri i na ATP turneji. Ako osvajate čelendžere pitanje je vremena kada ćete krenuti da igrate dobro i na ATP nivou. Nivo fizičke spreme na ta dva ranga se ne razlikuje toliko“, podvukao je Tursunov.
Naredni deo razgovora odnosio se na to kada je i kako Aslan naučio tehnički deo igre, odnosno to kada, zašto i gde šalje svoje udarce.
„To vam dođe vremenom i jednog dana samo mislite da je sve kliknulo. Stvari za koje jednog dana vidite da znate, za njih ste 'posadili seme' mnogo ranije. Možda ste pre mnogo meseci postavili osnovu nečega za šta mislite da vam je kliknulo danas. Nekada samo jedan meč može potpuno da vam preokrene nivo samopouzdanja i vere u sebe.
Vaš trener može da priča o tome koliko god hoće, ali vama možda sve promeni samo jedan gem ili poen u meču. Ako taj poen osvojite na neki određeni način to vam možda otvori oči ka nekom potpuno novom i uspešnom konceptu. Siguran sam da (Karacev) nije preko noći postao ATP igrač, već mislim da je do toga došlo napornim radom u prethodne dve, tri godine i da mu je sve odjednom kliknulo, te je krenuo da osvaja čelendžere. Kada je to uradio krenuo je da više veruje u svoju igru, a kada vam se to desi krenete i da dodatno verujete u neke ideje u koje niste imali mnogo poverenja. Time se stvara domino efekat“, istakao je Tursunov.
Nekada rusko „tajno oružje“, a sada – mašina koje se svi plaše
„Odakle se pojavio Bugarin?“ /video/
Novak Đoković nije završio sezonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala