Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

SAD neće učestvovati u „moskovskom formatu“ o Avganistanu

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države neće učestvovati u „moskovskom formatu“ o Avganistanu zbog teškoća u logistici, ali prepoznaju konstruktivnost ovih pregovora i ostavljaju prostor za uključivanje u njih, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Nećemo učestvovati u ‘moskovskom formatu’. ‘Trojka plus’ (Rusija, SAD, Kina, Pakistan) je konstruktivan, efikasan forum. Radujemo se radu u okviru ovog foruma, ali nismo u mogućnosti da učestvujemo ove nedelje“, rekao je Prajs na brifingu.
On je objasnio da je Sjedinjenim Američkim Državama „logistički teško da učestvuju ove nedelje“, ali je potvrdio da Vašington podržava ovaj proces i da bi u budućnosti mogao da učestvuje u njemu.
Sastanak u moskovskom formatu (Rusija, Kina, Pakistan, Iran, Indija, Avganistan koga sada predstavljaju talibani) o rešavanju avganistanske krize biće održan 20. oktobra. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je delegacija Talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) potvrdila svoje učešće. Kako je primetila portparokja Ministarstva Marija Zaharova, učesnici moskovskog formata razgovaraće o humanitarnoj pomoći Kabulu, a biće dotaknuta i tema zaštite ljudskih prava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala