- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Baltičke zemlje pozvale Ameriku da ne zaborave na „rusku pretnju“

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2021
Pratite nas
Ministarstva spoljnih poslova Letonije, Litvanije i Estonije pozvala su Sjedinjene Američke Države da ne zaborave na navodnu „pretnju od Rusije“ u kontekstu sve većih nesuglasica između Vašingtona i Pekinga.
Ministri spoljnih poslova Letonije i Estonije, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije u intervjuu za američki list „Njuzvik“ izjavili su da bi SAD i njihovi saveznici u NATO-u trebalo da budu na oprezu zbog navodnih izazova iz Rusije i Kine.
„Zaista se nadam da sadašnja američka administracija i zemlje EU neće zaboraviti na izazove koje predstavlja Rusija... Dok rešavamo probleme sa jedne strane, ne treba da zaboravimo na drugu. U suprotnom, jedno jutro ćemo se probuditi i dočekaće nas veoma neprijatno iznenađenje i onda ćemo ponovo pokušati da shvatimo kome je to promaklo“, rekao ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevič.
Rinkevič je takođe nazvao „naivnim“ mišljenje ljudi koji smatraju da je „potrebno više veza sa Rusijom da bi se uravnotežio uticaj Kine“.
Rusija predstavlja kratkoročnu i srednjoročnu pretnju koja je izuzetno važna. Ali sistematski izazovi za naš demokratski način života koji dolaze iz Kine predstavljju nešto što se ne može ignorisati“, pridružio mu se zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije Mantas Adomenas.
Izjave o „ruskoj pretnji“ periodično iznose zapadni političari, najčešće iz baltičkih zemalja i Poljske. Rusija je više puta izjavljivala da nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor za razmeštanje više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, ruska pretnja je „izmišljotina onih koji žele da profitiraju od svoje uloge prethodnice u borbi protiv Rusije i da za to dobiju neke bonuse i beneficije“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala