- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Legendarni „Dragunov“ dobija pojačanje: Čime će biti opremljeni snajperisti ruske vojske

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPuška Čukavina (SVČ)
Puška Čukavina (SVČ) - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Precizna, dugoročna i pouzdana - završena su državna testiranja ruske snajperske puške „Čukavina“. Vremenom će u jedinicama ovaj kompleks pušaka zameniti legendarnu pušku "Dragunov“ – glavno oružje sovjetskih i ruskih snajperista još od 1960 –ih godina.
Ruska snajperska puška „Čukavin“ ( SVČ) debitovala je pred širom publikom na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2017“. Prema rečima šefa koncerna „Kalašnjikov“, Alekseja Krivoručka, SVČ je odmah privukla pažnju Ministarstva odbrane, Nacionalne garde i stranih kupaca. Predsednik Rusije Vladimir Putin je lično testirao ovo perspektivno oružje, pogodivši nekoliko meta na strelištu u parku “Patriot“.

Nova snajperska puška

SVČ je poluautomatska puška, namenjena da gađa protivnika na udaljenosti do 1200 metara. Prilično je kompaktna i dugačka nešto više od metra. Na cevi i kutiji na vrhu nalazi se tzv. „šina Pikatini“ koja služi za postavljanje nišanskih uređaja. Kompleks je opremljen teleskopskim sklopivim kundakom, što pojednostavljuje rad ove puške. Spuštanje je podesivo - svaki snajperista može prilagoditi oružje sebi.
Puška je napravljena po posebnoj šemi - unutrašnji mehanizmi su podeljeni vertikalno. Vrh, izrađen od metala velike čvrstine, preuzima svo opterećenje pri gađanju, a na njemu se nalazi cev koja je čvrsto postavljena, što je u skladu sa kundakom. Zbog toga, vibracija koja se javlja prilikom pucanja, ne prodire u donji deo i puška se ne trese. Polimerni i kompozitni materijali se široko koriste u dizajnu i težina puške iznosi oko 4,2 kilograma.
Ključna prednost SVČ je njena višekalibarska struktura. Do sada postoje tri verzije puške: prva se proizvodi za municiju kalibra 7,62h54 milimetara, druga verzija po NATO standardu 7,62h51 milimetara, a treća za specijalnu municiju velikog dometa 8,6h70 milimetara (.338 Lapua Magnum).
Snajperisti će od sada moći da izaberu najprikladnije oružje za određenu borbenu misiju.

Ergonomski veteran

Prilagođavanje je takođe veoma važno. Prethodna snajperska puška „Dragunov“, koja je puštena u upotrebu pre više od pola veka, podleže podešavanju prilično uslovno. Međutim, ona i danas odgovara zahtevima snajperskih dejstava vojske . SVD je nepretenciozno, pouzdano i precizno oružje za ciljanu i veliku gustinu vatre sa velikih udaljenosti.
„Dragunov“ je veliku pažnju posvetio ergonomiji, i preuzeo je mnoga rešenja od sportskog oružja. Njegova puška je po veličini uporediva sa jurišnom puškom Kalašnjikov. Jedna od karakteristika je drveni kundak sa drškom. SVD teži 4,5 kilograma bez patrona, što je prema savremenim standardima malo previše. Optički nišan PSO-1 sračunat je za razdaljinu do 1300 metara. Verovalo se da se sa takve razdaljine može pogoditi samo grupna meta. Ali 1985. godine, u Avganistanu, snajperista padobranac ubio je neprijatelja na rekordnoj udaljenosti za patron kalibra 7,62h54R od 1350 metara.
SVD je proizvedena u nekoliko modifikacija. Ovo oružje aktivno su koristili i vojska i drugi bezbednosni zvaničnici. Međutim, arsenal ruskih snajpera nije ograničen samo na ovome. Na primer, za uništavanje lako oklopljenih ciljeva postoji krupnokalibarska snajperska puška (KSVK) i njena modifikacija ASVK-M s patronom kalibra 12,7h108 milimetara.

Za specijalne namene

KSVK i ASVK-M intenzivno koriste jedinice ruskih kopnenih snaga i marinaca u Siriji. Oružje se dobro pokazalo u pustinjskim uslovima, uništavajući militante i opremu na udaljenosti do jednog i po kilometra. Ove puške su pogodne i za borbu protiv manjih bespilotnih letelica. Vojska je već formirala jedinice koje obaraju lake dronove iz streljačkog oružja.
Specijalne snage u Siriji koriste snajperske puške ORSIS T-5000. Profesionalci ih nazivaju pravim "hirurškim instrumentom". Puška je razvijena 2011. godine, a godinu dana kasnije borci grupe „Alfa“ –Federalne službe bezbednosti Rusije su uz njenu pomoć pobedili na međunarodnom takmičenju policijskih i vojnih snajperista. Ovo nije jedino turnirsko zlato koje su osvojili ruski bezbednosni zvaničnici sa puškom T-5000.
ORSIS odlikuje izuzetna preciznost. To je postignuto zahvaljujući savremenim tehnologijama montaže, posebnoj obradi i međusobnom uklapanju delova. Osim toga, puška je vrlo ergonomska: podesivo postolje, udoban anatomski držač pištolja i lagani okvir od legure aluminijuma.
ORSIS T-5000 proizvodi se u kalibrima -.308 Vinčester Magnum (7.62h67) i .338 Lapua Magnum (8.6h70 mm).
Šaržer ima pet ili deset patrona. Domet nišanjenja je do 1650 metara, međutim, iskusni strelac, nakon treninga, može pogoditi cilj i na većoj udaljenosti.
Osim toga, ruske Snage za specijalne operacije imaju najbolje zapadne primerke snajpera. Tako su se na snimcima iz Sirije ruski specijalci više puta pojavljivali sa austrijskim Steyr-Mannlicher SSG 08. Ove puške sa cilindričnim ručnim zatvaračem namenjene su za visoko precizno gađanje na udaljenosti do 1,6 hiljada metara sa patronama od 7,62h51 milimetara ili 338 Lapua Magnum.
Turske rakete Bozdogan - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Samo osam zemalja ima slično naoružanje: Turska pravi nove visokotehnološke rakete
Novi ruski jednomotorni lovac - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Najnovije rusko naoružanje na jednom mestu /video/
Bombarder-nosač raketa Tu-160 Vladimir Sudec Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Milioni za naoružanje: Ruska vojska kupuje avio-rakete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala