Samo osam zemalja ima slično naoružanje: Turska pravi nove visokotehnološke rakete

© Sputnik / Burcu OkutanTurske rakete "Bozdogan"
Turske rakete Bozdogan - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2021
Pratite nas
Glavni turski proizvođač raketa i municije „Tubitak sage“ predstaviće svoje novitete u okviru 15. Međunarodne izložbe proizvoda odbrambene industrije „IDEF 2021“ u Istanbulu. Sputnjik saznaje da su među njima i nove turske rakete.
Kako se navodi, institut trenutno radi na projektima raketa velikog dometa tipa „vazduh-vazduh“ – „Bozdogan", kao i raketama malog i srednjeg dometa „Gurkdogan“.
Slični sistemi su trenutno napravljeni samo u osam zemalja. Očekuje se da će rakete „Bozdogan“, koje su nedavno uspešno testirane, ući u naoružanje tuskog vazduhoplovstva sledeće godine.
Sputnjik, koji je medijski partner „IDEF 2021“, razgovarao je sa generalnim direktorom Gurdžanom Okumušem o tehničkim karakteristikama tih raketnih sistema.

„Rakete tipa 'vazduh-vazduh' predstavljaju visoku tehnologiju u oblasti proizvodnje raketa. Počev od 2000-tih godina, 'Tubitak sage' aktivno radi na pravljenju i uvođenju raketnih sistema. Naš projekat za proizvodnju raketa tipa 'vazduh-vazduh' pokrenut je 2015. godine. To je bio veoma ambiciozan projekat, preuzeli smo tu odgovornost i postigli značajne uspehe“, rekao je direktor.

Prema njegovim rečima, trenutno se obavljaju uspešne raketne probe.
„Projekat će biti završen do 2022. godine i moći će da se počne sa isporukama. Taj projekat ima veliki značaj, jer zahvaljujući njemu Turska nema potrebu da kupuje rakete tog tipa u inostranstvu“, istakao je Okumuš.
© Sputnik / Burcu OkutanGeneralni direktor Naučno-istraživačkog instituta za odbrambenu industriju Turske Gurdžan Okumuš
Generalni direktor Naučno-istraživačkog instituta za odbrambenu industriju Turske Gurdžan Okumuš - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2021
Generalni direktor Naučno-istraživačkog instituta za odbrambenu industriju Turske Gurdžan Okumuš
Govoreći o izgledima za isporuku raketa u inostranstvo, direktor je rekao sledeće:
„Naše rakete tipa 'vazduh-vazduh' biće sertifikovane za F-16, tako da mogu da se izvoze u sve zemlje koje koriste te avione. Integrisanje rakete sa avionom je u suštini podjednako naporan posao kao i pravljenje same rakete. U pogledu F-16 taj proces je već završen, za druge avione može takođe da se razmotri opcija integrisanja“, objasnio je.
On je takođe ukazao na želju Turske da uđe u „ligu šampiona“ svetske odbrambene industrije i istakao da se njihova „struktura orijentiše na proizvodnju i uvođenje tehnologija koje Turska trenutno mora da nabavlja iz inostranstva“.
„Aktivno radimo na tome. Sada je primetno posebno interesovanje za hipersonične sisteme, upravo će oni odrediti oblik odbrambene industrije budućnosti. Stoga nameravamo da radimo na projektima različitih platformi koji će biti korišćeni na tim sistemima i moći će da dovedu odbrambenu industriju Turske na novi tehnološki nivo“, rekao je direktor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala