- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski mediji: Kina testirala hipersoničnu raketu u orbiti — „iznenađenje za Amerikance“

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovHipersonična raketa
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Kina je testirala nove svemirske sposobnosti sa hipersoničnom raketom u orbiti, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora. Britanski list navodi da ova proba predstavlja dokaz napretka Kine u toj oblasti i da je to iznenadilo američke obaveštajne službe.
Peking je, kako izveštava list, u avgustu lansirao raketu sa nuklearnim kapacitetom koja je u niskoj orbiti napravila krug oko Zemlje pre nego što se spustila ka svom cilju.
Prema tri izvora, raketa je navodno promašila cilj za više od 32 kilometra. Druga dva izvora su navela da je test pokazao da je Kina načinila izuzetan napredak po pitanju hipersoničnog oružja koji je mnogo napredniji nego što su Amerikanci mislili.
Portparol američkog Ministarstva odbrane Džon Kirbi nije želeo da komentariše ove navode, ali je dodao:
„Jasno smo izrazili zabrinutost zbog vojnih sposobnosti koje Kina nastavlja da razvija, a koje samo povećavaju tenzije u regionu i šire“.
Britanski list napominje da pored Pekinga, i Rusija i Amerika rade na hipersoničnoj tehnologiji i da je Rusija u julu testirala jednu raketu, dok SAD nameravaju da sa njima opreme sve razarače mornarice.
Inače, hipersonične rakete, kao i tradicionalne balističke rakete koje mogu da prenose nuklearno oružje, mogu da lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka.
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
RUSIJA
Američki mediji: „Cirkon“ je ozbiljna pretnja za američke brodove
Strateški bombarder Tu-160 u okviru vazdušnog dela vojne parade povodom pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Prototip već testiran: Rusija pravi novu hipersoničnu raketu dugog dometa H-95 – i to nije sve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala