- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki mediji: „Cirkon“ je ozbiljna pretnja za američke brodove

© Foto : Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Cirkon" sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru
Lansiranje hipersonične rakete Cirkon sa fregate Admiral Gorškov u Belom moru - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
Pratite nas
Testiranje ruske hipersonične rakete „Cirkon“ sa nuklearne podmornice „Severodvinsk“ predstavlja ozbiljnu pretnju američkoj floti, piše američki vojni list „Militari voč“.
Prema rečima autora članka, „Cirkon“ predstavlja jedinstvenu raketu u svetu. Ona ima veću mogućnost manevrisanja i može da razvije brzinu oko devet maha.

„Zapadne mornarice se kao i do sada oslanjaju na modernizovane varijante podzvučnih raketa veoma kratkog dometa, kao što su ‘Harpun’ (Harpoon) i ‘Egzoset’ (Exocet), koje su korišćene u periodu Hladnog rata. ‘Cirkon’ ima mnogo više prednosti nego njen prethodnik, raketa ‘Kalibar’, koja je svojevremeno bila jedinstvena u odnosu na zapadne rakete“, objašnjava autor.

Postavljanjem rakete „Cirkon“ na podmornice „menjaju se pravila igre“ prilikom sukoba sa protivnikom. Cilj će moći da pogode sa veće distance, čime će porasti i šanse da izbegnu PVO sisteme. Podmornica klase „Jasenj“ može da ponese 32-40 hiperzvučnih raketa koje, zahvaljujući brzini, mogu da unište velike brodove jednim udarom.
Ruska mornarica je 4. oktobra prvi put testirala hipersoničnu raketu „Cirkon“ sa nuklearne podmornice „Severodvinsk“ sa dubine od 40 metara. Gađan je zamišljeni cilj u Barencovom moru.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Maksimalna brzina je oko 2,65 kilometra u sekundi na visini od 20 kilometra ili više od 10.000 kilometara na sat. Maksimalni domet rakete je 1.000 kilometara.
Plan je da se raketama „Cirkon“ naoružaju fregate projekta 22350, najnovije višenamenske podmornice projekta 885M „Jasenj-M“, kao i krstarica koja se trenutno modernizuju „Admiral Nahimov“ i podmornica „Irkutsk“, koja će biti modernizovana do nivoa 949AM.
Lovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2021
Ruska vojska jača za rakete "Kindžal" i "Cirkon"
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala