- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sveprisutna supstanca uzrokuje stotine hiljada smrti svake godine

CC0 / Pixabay / Plastične viljuške i noževe posel upotrebe bacite, isključivo su za jednokatnu upotrebu, u suprotnom, mogu biti opasne po zdravlje
Plastične viljuške i noževe posel upotrebe bacite, isključivo su za jednokatnu upotrebu, u suprotnom, mogu biti opasne po zdravlje - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Svakodnevna izloženost ftalatima, grupi hemikalija koje se koriste u svim vrstama proizvoda, od plastične ambalaže do šminke, može izazvati stotine hiljada smrti širom sveta.
Tako samo u SAD godišnje umre približno 100.000 starijih ljudi, upozorava studija Univerziteta u Njujorku objavljena 12. oktobra.
Ove hemikalije, prisutne u svim vrstama svakodnevnih predmeta, poput igračaka, odeće i šampona, decenijama su poznate kao „ometači hormona“ koji utiču na endokrini sistem ljudi.
Kroz ove proizvode toksini mogu ući u organizam, a povezani su sa gojaznošću, dijabetesom i srčanim oboljenjima, prema studiji objavljenoj u časopisu „Envajronmental polušen“.
Istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu Grosman Univerziteta u Njujorku, koje je obuhvatilo oko 5.000 odraslih osoba starosti od 55 do 64 godine, pokazuje da je veća verovatnoća da će oni sa većom koncentracijom ftalata u urinu umreti od srčanih oboljenja.
Međutim, čini se da jače koncentracije ftalata ipak ne povećavaju rizik od raka.
„Naši nalazi otkrivaju da je povećana izloženost ftalatima povezana sa preranom smrću, posebno usled srčanih oboljenja“, rekao je vodeći autor studije Leonardo Trasande.
Osim toga, Trasande naglašava da je od ranije poznato da su hemijske supstance povezane sa srčanim oboljenjima, a one su jedan od glavnih uzroka smrti. Međutim, ovo je prvi put da su same ove hemikalije povezane sa smrtnošću.
Međutim, Trasande je upozorio da studija ne uspostavlja direktnu uzročno-posledičnu vezu između izloženosti ftalatima i smrti, delom i zbog toga što su specifični biološki mehanizmi te veze nejasni.
„Naše istraživanje ukazuje da je danak ove hemikalije u društvu mnogo veći nego što smo mislili“, rekao je Trasande, dodajući da je „neporecivo da ograničavanje izloženosti otrovnim ftalatima može pomoći u očuvanju fizičkog blagostanja i ekonomije“.
Druge studije su već povezale ftalate sa više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog smanjenog nivoa testosterona kod odraslih muškaraca.
Piće - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
DRUŠTVO
Koja pića su najnezdravija?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala